frateriotac

Јучерашња посета манастиру Лепавини, заједно са још 80-так верника из Лознице, Беча и Загреба окарактеризирали су мој лични сусрет са Богом. На Светој Литургији доиста доживљавамо сусрет са Богом, али на који начин? Тај појам тежак је за изговорити, а још теже може да се опише. Многе књиге покушавају да појасне појам “Сусрет са Богом” којег човек доживи на Светој Литургији. Понекад свештеници и духовници нејасним речима тумаче верницима тај појам. Недовољно јасан опис реченог, често само збуни вернике, па наши свештеници направе несмотрен контраефект. За моје кратке дневничне записе није предвиђено да пишем о том значајном сусрету. Но, могу да опишем детаље из манастира Лепавине након Свете Литургије. Могу да приближим православној јавности појам “Православно интернет мисионарење” којег отац Гаврило већ 15-так година развија и усавршава. Након ручка, поклоници су отишли и тајанствена тишина је поново испунила лепавинску котлину. Поправио сам рачунар којему се покварио уређај за приступ интернету. Зашто је једном лепавинском рачунару уопште важан приступ интернету? Из разлога што је управо приступ интернету омогућио оцу Гаврилу развијање уникатног система за интернет мисионарење којег отац користи за православно мисионарење и окупљање око 100.000 чланова виртуелне пастве.

За наш развијени интернет мисионарски систем, занимају се и друге религије чији клирици са дивљењем прате оца Гаврила и занимају се за његове резултате у сфери интернет мисионарења. Сви су вољни да сазнају очеву мисионарску “тајну” којом он успева да свакодневно окупи велики број верника који су за манастир Лепавину сазнали преко интернета, те тако, убрзо дошли у посету светињи и овде доживели на Светој Литургији сусрет са Богом и чудотворном иконом Пресвете Богородице Лепавинске. Чак се и римокатолички фратер диви очевим успесима. Можда и он жели доћи до тајне мисионарског модела по којем отац Гаврило задњих 15 година реализује своје успехе. Но тај модел није тајанствен, ми смо спремни да му покажемо нашу “тајну”, нека и дуги сазнају како је могуће да без финансијског улагања, уз интернет-комуникациони систем православни и други мисионари мисионаре на најперспективнији начин и то са једног малог кућног рачунара. Нека и други хришћански мисионари сазнају на који начин ефикасно могу да нове технологије искористе за ширење речи Божије.

Пред нама су нови изазови коришћења интернет комуникационих система у корист духовног развоја човека. Уз очево залагање развијени модел “Православног интернет мисионарења”, доиста је омогућио да људи сусретну Бога, јер они су путем интернета од стране оца позвани у Лепавину на Литургијско сабрање.

И даље ћемо развијати наш интернет модел у служби духовног развоја човека, то је једино што у перспективи очекујемо од наших интернет пројеката. У наставку, упознаћемо све заитересоване са “тајнама” и величином технолошког система којег смо у последњих 15 година створили и којег константно развијамо. Тада ће и други моћи да уз комплексност нашег технолошког модела, започну да мисионаришу и тако стварају велике мисионарске услехе користећи такође један мали рачунар и тек оно основно  знање о рачунарима.

Ненад Бадовинац,
01.06. 2014.

Поделите са пријатељима...