Сликарка Марија Топаловић, Марина Галогаже, Ненад Бадовинац, писац Зорица Пележ, писац Оливера Будимир и вероучитаљ из Беча, госпођа Весна Јовановић.

Био сам позван да у Пожаревцу одржим пројекцију филма “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА“. Одазвао сам се позиву организатору културне вечери, господину Хаџи Миодрагу Срдановћу из организације Српско – руског блока “Вукови”. Гости који су присуствовали пројекцији филма били су из Београда и Пожаревца. Из Београда дошла је госпођа Марина Галогаже, која је председник извршеног одбора Руске националне мањине у Србији. Затим, госпођа Оливера Будимир, вероучитељица из Беча госпођа Весна Јовановић и сликарка Марија Топаловић која је касније коментарисала филм. Пројекција филма трајала је 55 минута и након пројекције присутни су наградили и филм и мене као аутора са великим пљеском. По завршетку пројекције Хаџи Миодраг Срдановић, је рекао да је уживао гледајући филм,  и затим је позвао госпођу Марину Галогаже да се обрати присутнима. Марина је рекла: “Толико сам под утиском, јер радња филма је веома вредно лично искуство о Великој Русији. Свака част аутору на раду. У филму има важних детаља и ја не знам одакле да кренем и где да завршим са својим излагањем. Ненаде, урадили сте велику ствар и надам се да нећете овде да станете са својим стваралачким радом. Следеће, 2020. године, обележава се сто година од доласка Руса у Србију. Сматрам да ће то бити прилика да се уради још један филм. Ненаде, ако сте заинтересовани, можемо да направимо заједно филм о русима у Србији? Доживљавам духовност у Србији исто толико јако, као што сте ви доживели духовност у Русији. Међутим, таква духовна богатства као што их има Србија, нема ни у Русији. Наше међусобне везе су јаке и потичу од Светог Саве који се замонашио у руском манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори. Србија је у том периоду имала велику привилегију, јер била је једина држава чији је народ имао дозволу да у Русији скупља милостињу за свој народ и то без икаквог ограничења”. Марина као представник Руске националне мањине у Србији, поучила нас је да у Русији има много Српских књига које се сматрају руским благом, јер их је Русија добила као поклон од Србије.

Након излагања Марине Галогаже, Миодраг је подсетио на важност постојања људи који чувају од заборава и записују важна знања претходних генерација. Рекао је: да је Бог подарио нама човека који записује путописе са том намером. Миодраг ме тада замолио да се обратим присутнима и кажем неколико речи као аутор филма. Захвалио сам се свима на великом пљеску који сам добио након пројекције филма. Нагласио сам да је аутору најважнији пљесак аудиторија, јер то је оно што даје надахнуће и подстрек за будући рад. Већ десет година пишем путописе и бележим своје записе и репортаже са путовања, уз то, аутор сам једне путописне књиге “Сусрети са Светим местима” и два путописна филма. С обзиром на искуство, приметио сам да се најлакше може пренети писана реч ако иде уз фотографију или филм. Надовезао сам се и на речи оца Михаила из Москве, који је присуствовао пројекцији филма пре неколико недеља у Београду и који је коментарисао да је мој филм важно мисионарско дело. У наставку излагања рекао сам да сам пре мог одласка у Русију познавао Русију као богату и велику државу, али тек када сам отишао тамо приметио сам велику сличност са нама и повезао историју и духовност ова два народа. Рекао сам да се управо на томе морају ојачавати везе ова два народа. Мој нови филм зове се: “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА, репортажа светом и царском Русијом, јер сам Русију доживео на два начина, један је кроз поклоничка путовања Светим местима, а други начин је доживљајем царске породице коју сам на један мистични начин доживео у Петрограду и осталим местима у Русији. Захвалио сам се присутнима јер су дошли да погледају мој путописни филм о Светој и Царској Русији.

Извршни директор Руске националне мањине, госпођа Марина Галогаже.

Обратила ми се касније писац, госпођа Зорица Пележ и упутила ми позив да заједно направимо филм на тему њене књиге коју је писала о проти Стевану Димитријавићу, учитељу Светог Николаја Велимировића и декану Богословског факултета у Београду.

Након говора присутних гостију господин Миодраг је затворио главни део вечери и позвао све присутне на војнички пасуљ. После вечера и угодног дружења поздравио сам се са присутнима и на позив мојих пријатеља Алекса и Весне, наставио сам гостовање у Пожаревцу. Следећег дана био је празник Цвети и заједно са Весном и Алексом, отишао сам на Свету Литургију у Саборну цркву у Пожаревцу. Након Литургије били смо почашћени топлим гостопримством и разговором са монахињама, мати Варваром и мати Агнијом у Епархијском двору у Пожаревцу. Весна која је вероучитељ у Бечу често борави у свом родном Пожаревцу и том приликом посећује Саборну цркву. Са нама је била и Марија, која је осликавала унутрашњост Саборне цркве и тако је много ангажована код владике Игњатија. Током разговора незаобилазна тема био је мој филм РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА с којим сам гостовао у дводневној посети Пожаревцу.

Монахиње мати Агнија и Варвара, Весна Јовановић, Марија Топаловић и аутор текста.

Тог дана мој филм посебно је коментарисала сликарка Марија Топаловић својим коментаром: “Мој пријатељ, Ненад је кроз своје путовање Русијом забележио многе важне детаље са Светих места у којима је православна духовност оставила неизбрисив историјски траг. Неизмерним трудом, Ненад је написао путопис и режирао филм под називом РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА. Ових дана сам имала прилику да га погледам. Ненадово лично искуство пуно је искреног осећања о светињама које је посетио, али и о царској породици Романов коју је на мистичан начин доживео у Русији. За 55 минута колико филм траје, успео је да нам приближи велику љубав према Руском народу, љубав према Светој царској породици Романов и многим Руским светим мученицима који су страдали за веру. Филм је богат видео прилозима и фотографијама које појачавају утисак Ненадовог путописа. Видео и фото прилоге прат наратив, којим нам Ненад говори о чињеницама који су важни за путовање човекове душе ка вечности. Искрено се надам да ће филм након приказивања на Првој Руској Православној телевизији TV-SOJUZ, бити приказан и на осталим Руским и домаћим ТВ каналима”.

Сликарка Марија Топаловић са аутором текста.

Ненад Бадовинац,
У Пожаревцу, 20.04. – 21.04.2019.

Поделите са пријатељима...