STARTIT

Недавно је у Београду одржана конференција StartiIT FEST на којој су млади имали прилику да се такмиче у стварању нових идеја. Стваране су тих дана нове идеје, али не обичне, већ колико сам могао да приметим, стваране су идеје које имају задатак да поједноставе човекову свакодневницу.

Слушајући различита излагања различитих стручњака који светом путују и траже идеје које ће претворити у компјутерске пројекте, надајући се да ће можда сутра многим људима донети напредак и корист у животу. Идеје су безбројне. Људи се данас подједнако добро сналазе са технологијом као и некада без ње, али данас постоји многе више могућности које доноси ICT технологија. Но, обилазећи фестивал, дружећи се спорних идеје, видео сам лагано засићење тржишта новим идејама. Чovek је напредовао у умном стваралаштву и тако пробио многе границе природних закона: Роботика, умрежавање свих апарата, који су нам од зивотне важности. Крећемо се кроз свет приближно брзином светлости. Управо тај умни и технолошки развој омогућио је човеку све, али забранио му његов неопходни лични духовни развој.

Због помањкања духовног развоја човека понестаје истинске идеје које би развиле човекову духовну свест. Технолошки развој претвара човека у пасивног борца. У многоме човеково цивилизацијско напредовање овиси управо о идејама које се заснивају на уравнотеженом коришћењу човекове духовности и технологије. Обе су компоменте изразито важне, јер без њих човек не може ништа, а са њима може све.

Ненад Бадовинац,
06.06.2014

Поделите са пријатељима...