VLADIKAPORFIRIJEНарод себи одабире световну власт која га води, и која води државу. Вечински одабир истомишљеника поставља државну власт. Такав систем имплицира да мањина постаје не задовољна избором већине. Међутим, у црквеној хијерархији, влада супротна теза, чијим одабиром не постоји незадовољни народ. У црквеној хијерархији, право гласовања имају само компетентне личности које својим ауторитетом постављају владике да служе свом народу. Код оваквог типа одабира хијерархијске структуре црквена власт има много ефикаснији систем. По таквом принципу одабира, за Митрополита загребачко-љубљанског, ових дана је изабран Владика Порфирије.

Сабор Српске Православне Цркве изабрао је Владику Порфирија за Митрополита епархије загребачко-љубљанске. Међутим, већ следећег дана се испоставило да и у овом случају као и код избора световне власти постоје они који су задовољни одабиром, али и они који су незадовољни. Коментари народа су били подељени. Незадовољни народ је било ожалошћен овом одлуком, јер им је било тешко прихватљиво сазнање да њихов вољени владика Порфирије одлази од њих, било им је жао што их напушта и одлази у другу епархију. Док су верници из епархије загребачко-љубљанске били одушевљени том одлуком и сада са нестрпљењем очекују да се владика Порфирије устоличи и именује Митрополитом њихове епархије.

Под јурисдикцијом Владике Порфирија налазиће се Манастир Лепавина у којем игуман манастира, Архиман. Гаврило већ дуги низ година мисионари савременим интернет технологијама. Владика Порфирије као председик Савета Републичке Радиодифузне Агенције, успеће убрзо да обухвати и предочи себи величину непроцењиво великог и важног система Православног интернет мисионарења. Биће изненађен бројем очеве виртуелне пастве, која само на друштвеним мрежама броји око 100.000 чланова, а чији број и даље непрестано расте.

Поштованом Владици Порфирију желимо добродошлицу уз “многаја љета”.

Ненад Бадовинац,
27.05.2014.

Поделите са пријатељима...