1-DSC03045

Архимандрит Гаврило (Вучковић) на прослави 1700. године Миланског едикта, Ниш, 2013.

Разумевајући компликован језик младих, узимајући у обзир њихов савремен начин живота, Архимандрит Гаврило допире до младих генерација прихватајући њихов свет и схватајући њихов језик. Он је један од ретких православних мисионара данашњице који разуме живот младих. Научио је језик интернета. Својим позитивним ставом према савременим технологијама не допушта да високоумна теологија отера свет младих од Цркве Божије.

Млади данас о вери уче највише са фејсбука, јер то је њихов свет. Вероучитељи који имају отпор према веронауци на интернету не разумеју свет младих. Архимандрит Гаврило својим радом престиже све ефекте конвенционалних програма веронауке у школама. Млади су више научили о веронауци пратећи објаве Архимандрита Гаврила на фејсбук зиду, него учећи веронауку у школама од 2000. године . Други концепт веронауке на интернету Архимандрит Гаврило већ шест месеци представља на Интернет радију Благовести, уз продукцију емисије “Тихи глас” коју продукује заједно са својим сарадницима-волонтерима.

Ширећи своју светогорску православну мисију ван Свете Горе, окупио је око себе младе, и у њима пробудио оно што је најважније, жеља за духовношћу. У храмовима су млади често обесхрабрени, гледајући како се према њима односе “дугогодишњи верници”. Има их који су се уселили у храмове и седећи у њима сматрају да су храмови отворени искључиво за њих. Таквим ставом они не допуштају младима да им се приближе. Но ипак, млади проналазе начин да дођу до духовности.

Интернет је најбоље мисионарско место данашњице, у њему се православни мисионари тешко сналазе, јер су заробљени у свом архаичном погледу на духовност. Често се питам и чудим: како је Архимандрит Гаврило пронашао начин, вољу и снагу да, дошавши са Свете Горе, прихвати тада једно од најтежих послушања, а то је Интернет православно мисионарење.

Фебруар, 2016.
Ненад Бадовинац

 

Поделите са пријатељима...