DEMONI_MISIONARI

Непосредно пред читање молебана за исцељење – Манастир Лепавина

У Светом Писму је човеку објављено да је сатана или светлоноша збачен са неба на земљу. Читамо да је Бог дао човеку Земљу да је обрађује и да је чува, међутим он је није сачувао, јер је кршењем моралног закона допустио да му се у рај земаљски усели сатана и демони. Морални закон се на Земљи није чувао и Земља је постала дом демонима. Како су миленијуми пролазили, демонски утицај на човека постајао је све јачи. Демони су успели да добију власт над палим човеком. Човек је поражен и његова слобода је прекинута, постао је роб демонима.

Када посетим манастир Лепавину, имам прилику да се сусретнем са људима који су надахнути Светим Духом, али и са људима опседнутим демонима. Разговарам и са једнима и са другима. Чујем искуства и једних и других. Чудим се њиховим животним причама и заједно се са њима радујем, јер су успели да се сусретну са чудотворном иконом Пресвете Богородице Лепавинске. Људи опседнути демонима причају о страху и искуству личног изопачења. Они виде свет из другачије перспективе, где владају силе таме и мрака. У њиховом погледу на свет присутан је грех, због којег се у њихове животе успео уселити њихов највећи непријатељ. Тражећи по свету мир, нашли су га тек у манастиру Лепавини. Духовни мир им је потребнији од воде и ваздуха. Управо овде током молебана Пресветој Богородици којег чита отац Гаврило испред чудотворне Богородичине иконе, исцељени су од животног хаоса.

Храм Божији служи људима као заштита од демона. Овде се човек добијајући благослов подсећа на моралне законе које је Бог оставио човеку. Гледајући из другог угла, закључујем да управо демони човека терају да се он подсети моралних закона. Када демон опседне човека, човек бежи, бежи у окриље светиње и тек тамо проналази мир и спас. Тамо човек осети спасење. Да нема тог хаотичног демонског утицаја, човек се не би одлучио да оде у храм Божији на молитву. Демони су најбољи мисионари, мучећи људе и опседајући њихове душе, терају људе да чешће посећују Света места и Свету Литургију. Без утицаја демона, људи  би на Бога и Цркву убрзо заборавили.

Ненад Бадовинац,
Мај, 2015.

Поделите са пријатељима...