cebit_drugidanDrugog dana moje posete CEBIT-u 2016. sajmu bilo je opuštenije, jer sam već postao deo ovog svetskog susreta. Nije mi bilo lako odupreti se digitalizaciji koju sam ovde video i koja zauzima svoje mesto u svakoj oblasti ekonomije i društva. Kompanije koje žele da prežive u sve više dinamičnom i turbulentnom poslovnom okruženju, moraju da koriste prednosti koje digitalizacija nudi, a na ovom sajmu su mogli da pronađu inspiraciju i odgovore u kojem smeru se kreće razvoj savremenih tehnologija on najvećih svetskih igrača u sferi ICT: IBM, Microsoft, Vodafone, INTEL, Huawei, ZTE, Deutsche Telekom, Datev, Software AG, SAP. Internet of Things, cloud tehnologija, IT sigurnost i robotika su teme koje sam najviše susretao. Drugoga dana moje posete sajmu imao sam bolju predstavu svetskog razvoja savremenih tehnologija koja je ovde na svetskom IT samitu predstavljena kroz nekoliko kategorija: Big Data & Cloud, Commerce & Banking, Communication & Networking, ECM, Input/Output, ERP & HR, Internet of Things, Marketing & Sales, Business Security, Datacentar.

Big Data predstavlja podatake koje više nije moguće skladištenje i obrađivati konvencionalnim metodama. Danas već 40% svih preduzeća u svetu rade sa Big Data. Cloud je gotovo sveprisutan. Commerce & Banking: Predstavljeni su sistemi za bržu finansijsku obradu i generisanje izveštaja bankarskih transakcija. Mogućnosti današnjih inovativnih IT rešenja za računovodstvene i finansijske kontroling su ogromne. Mnošto firmi na CeBIT-u je predstavilo inovativne alate za računovodstvene i finansijsku kontrolu koji omogućuju korisniku da reaguje na nove zahteve. Communication & Networking: Svet je danas povezan globalnim internet kanalima, ali i društvenim mrežama. Komunikacija među ljudima je sveprisutna, brža je i jednostavnija nego pre. Oko nas su telefoni, video-konferencije, smarttelefoni, inteligentni senzori i uređaji,a na ljudima je ostalo da kombinuju ove tehnologije koje ih okružuju. Marketing: Internet postaje sve više važan za prodaju i marketing. Sigurnost na internetu: Hakeri, BYOD, NSA: Svaka kompanija može biti meta cyber kriminala i krađe podataka, koji uzrokuju milijarde dolara štete svake godine. No sa druge strane pronalaze se i adekvatne zaštite koje naše internet komunikacije i zaštite naših podataka.

U velikim kompanijama koje ciljaju na privatne korisnike, trku su, domaćini, Nemci odavno izgubili. Tempo sada diktiraju firme kao što su „Amazon“, „Alibaba“, „Airbnb“ ili „Uber“. Primetiti se može da nijedna velika digitalna platforma nije iz Evrope, većinom dolaze iz Amerike i Kine. Okružen digitalnim svetom posmatrao sam digitalizaciju svega što se nalazilo oko mene. Ponekad se pitaš šta ona uopšte donosi. Razmišljam i o činjenici da će u narednih pet godina zbog digitalizacije u velikim industrijskim zemljama nestati pet miliona radnih mesta. Mnoge nemačke firme se, međutim, trenutno suočavaju sa jednim sasvim drugim problemom,one traže IT-stručnjake ali ih u dovoljnoj meri ne nalaze. Možda je to razlog otvaranja granica, priliva novog stanovništa. Velike migracije. Ko će to sve ispratiti. Danas je gotovo svaka izolacija pogubna.

Drugog dana sajma uspeo sam da dovršim svoju posetu svim predstavljenim halama, da se upoznam sa razvojem IT tehnologije. Obišavši štandove velikih multinacionalnih kompanija i upoznavši ljude iz njihovih sedišta ostvario sam svoju posetu ovom mestu. Moja prva misao bila je, da mi je kao pojedincu nemoguće biti deo ove velike svetske priče. Međutim drugog dana sajma, primetio sam da smo svi ovde pojedinci koji pripadam o jednom velikom timu, a taj tim ima za cilj osmisliti savremenu tehnologiju koja će koristiti na dobro čovečanstvu. Naš prvi korak na tom putu biće usmeravanje poslovnog i ličnog delovanja u svetu koji nam dolazi.

Nenad Badovinac
Mart, 2016.

Поделите са пријатељима...