KONFERENCIJA_ATINA2

στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκπομπή “Σπίθες Ορθοδοξίας”. Στις αρχές του Μαΐου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, στον οποίο συμμετείχε ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ηγούμενος της Ι.Μ. Λέπαβινα. Μείνετε στην εκπομπή “Σπίθες Ορθοδοξίας”.

Το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής διεξήχθη υπό την Υψηλή Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στις αρχές του Μαΐου στην Αθήνα. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πολλοί ομιλητές από 21 χώρες, μεταξύ άλλων  και οι εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Λέπαβινα, και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου, Δρ. Ντράγκαν Kάραν. Θα μιλήσουμε  για το συνέδριο με τον Νέναντ Μπαντοβίνατς, τον Webmaster της ιστοσελίδας της Ι.Μ. Λέπαβινα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη του διαδικτυακού τόπου της Ι.Μ. Λέπαβινα, που διευθύνεται από τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, και ο οποίος ήταν επίσης παρών στην Αθήνα.

***

Ράντμιλα Καράνοβιτς: Κύριε Μπαντοβίνατς, πρόσφατα συμμετείχατε με τον πάτερ Γαβριήλ, τον ηγούμενο της Ι.Μ. Λέπαβινα, στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής. Πείτε μας, τι σημασία είχε η διεξαγωγή του Συνεδρίου και η συμμετοχή σας με τον πάτερ Γαβριήλ σε αυτό το συνέδριο;

Νέναντ Μπαντοβίνατς: Κυρία Ράντμιλα σας χαιρετώ, εσάς και τους ακροατές σας. Θα ήθελα να πω ότι το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής που διεξήχθη μεταξύ 7 και 9 Μαΐου 2015 του τρέχοντος έτους στην Αθήνα συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες «Πεμπτουσία», από την Ελλάδα, «OCN, Orthodox Christian Network», από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και «Bogoslov» από τη Ρωσία. Συμμετείχαν 75 ομιλητές από 21 χώρες, υπήρχαν οι ομιλητές  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από όλες σχεδόν τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οι περισσότεροι ομιλητές ήταν αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκ μέρους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμμετείχαν οι δυο ομιλητές, ο γνωστός σε όλους μας αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ηγούμενος της Ι.Μ. Λέπαβινα και ο καθηγητής Ντράγκαν Kάραν, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου. Είχα την τιμή να συμμετέχω προσφέροντας τεχνική υποστήριξη στο πάτερ Γαβριήλ και ετοιμάζοντας μαζί του τις παρουσιάσεις και ομιλίες του. Ο πάτερ Γαβριήλ έχει συμμετάσχει σε δύο συνεδριάσεις. Αρχικά είχε συμφωνηθεί να συμμετέχει μόνο σε μία συνεδρίαση, αλλά όταν οι διοργανωτές είχαν δει το βιογραφικό του, κατάλαβαν ότι πρέπει να τον καλέσουν να συμμετέχει  σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου. Ο πάτερ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, μιλούσε για το Facebook. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν η χρήση της τεχνολογίας του διαδικτύου στην υπηρεσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, στο πάτερ Γαβριήλ είχαν δώσει ένα θέμα που σχετίζεται με το Facebook, δηλαδή έπρεπε να πει κάτι σχετικά για τη χρήση του Facebook, να αποσαφηνίσει τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων στην υπηρεσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Την τρίτη μέρα του Συνεδρίου, ο πάτερ συμμετείχε με το θέμα επιλογής του, όπως και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες, είχε 15 λεπτά στη διάθεσή του. Παρουσίασε στο κοινό την ομιλία του με θέμα τη χρήση του διαδικτύου στην ποιμαντική διακονία του. Στο τέλος της τρίτης ημέρας, καταγράψαμε συνοπτικά τις εντυπώσεις μας και συνειδητοποιήσαμε ότι ο πάτερ Γαβριήλ είχε μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες. Εκτός από τους μητροπολίτες και επισκόπους από ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, από την Αμερική, από το Χονγκ Κονγκ, υπήρχαν και οι επιστήμονες που παρουσίασαν τα θέματά τους. Ο πάτερ είχε την ευκαιρία να παρουσιάζει δύο θέματα. Αυτό δεν ήταν συνηθισμένο, δεδομένου ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ομιλητών  από τους 75,  είχε πάρει μέρος σε δύο συνεδριάσεις.

Ράντμιλα Καράνοβιτς: Πείτε μας, ποιες ήταν οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων που παρακολουθούσαν την παρουσίαση και την ομιλία του πάτερ Γαβριήλ, όταν άκουσαν για τα έργα του;

Νέναντ Μπαντοβίνατς: Οι παριστάμενοι συμφώνησαν εξ ολοκλήρου πως η έξοδος στον κυβερνοχώρο είναι αναγκαίος, όσο αφόρα την Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Αλλά γι ‘αυτό απαιτούνται κατάλληλα πνευματικά εφόδια. Υψηλή συναίσθηση της ποιμαντικής ευθύνης που φέρει ο διαχειριστής του μέσου. Επιπλέον, να μη λησμονείται ότι το διαδίκτυο δεν είναι παρά ένα μέσο και επομένως οφείλουμε να μην το χρησιμοποιήσουμε αλόγιστα, αλλά με τρόπο ασκητικό. Πριν από την έξοδο στον κυβερνοχώρο απαιτούνται πνευματικά εφόδια και ποιμαντική ευθύνη του διαχειριστή της ιστοσελίδας ή άλλων διαδικτυακών μέσων. Οι διαχειριστές των ιστοσελίδων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής πρέπει να εμφορούνται από πνεύμα σύνεσης, εγκράτειας και ευθύνης απέναντι των. Με λίγα λόγια, ειπώθηκε ότι κάποιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος, τόσο πνευματικά όσο και ασκητικά, αν θέλει να είναι μέλος της Ορθόδοξης Ιεραποστολής μέσω του Διαδικτύου. Μόνο έτσι, θα διέλθουμε από τις αυταπάτες της εικονικότητας. Γενικά, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η έξοδος στον κυβερνοχώρο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όταν πρόκειται για ορθόδοξους ιντερνέτ ιεραπόστολους.

Όσον αφορά τις ομιλίες του πάτερ Γαβριήλ, παρακολούθησα και τις δυο συνεδρίες του. Για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ιδιαίτερη συγκέντρωση του πάτερ Γαβριήλ στα θέματα, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς μπροστά σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Υπήρχε και ζωντανή μετάδοση του Συνεδρίου, έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι. Παράλληλα, υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση του συνεδρίου στα ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά. Στο τέλος της ομιλίας του πάτερ Γαβριήλ ακολούθησε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Προσέξτε, εσείς μπορείτε να μιλήσετε μπροστά σε ανθρώπους, αλλά για να είναι η ομιλία σας επιτυχής, πρέπει να έχετε πολύ ενδιαφέρον θέμα που θα υποστηρίζει τις θέσεις σας και την παρουσίασή σας. Ο πάτερ Γαβριήλ έχει παρουσιάσει ακριβώς αυτό, ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, μέσα σε 15 λεπτά που είχε στη διάθεσή του. Στο τέλος, τον ρώτησαν: “Πώς τα καταφέρνετε να διαχειρίζεστε όλα αυτά τα έργα;” Εννοούσαν το συνολικό ιεραποστολικό του έργο στο διαδίκτυο, που ο πάτερ εκτελεί εδώ και 15 χρόνια. Οι άνθρωποι θαύμαζαν μια τέτοια επιτυχία, αλλά η συνεχής προσφορά του πάτερ και η φροντίδα του για τα πνευματικά του τέκνα στο εικονικό χώρο, τον  ενθαρρύνου να είναι ακόμα πιο δραστήριος στον τομέα της διαδικτυακής ιεραποστολής. Αυτή η προσπάθειά του, ήταν και ο λόγος της παρουσίας του στο αυτό σημαντικό συνέδριο.

Ράντμιλα Καράνοβιτς: Να υπενθυμίζουμε στους ακροατές μας το ιεραποστολικό έργο του πάτερ Γαβριήλ μέσο του διαδικτύου. Γνωρίζουμε ότι στην Ι.Μ. Λέπαβινα υπάρχει ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός «Ευαγγελισμός», ότι ο Πάτερ Γαβριήλ επικοινωνεί καθημερινά με τα πνευματικά του τεκνά και με τους άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο μέσω του Facebook, του Skype και χρησιμοποιώντας όλες τις άλλες σύγχρονες τεχνολογίες. Επειδή ήσαστε ο webmaster του ιστότοπου της Ι.Μ. Λέπαβινα και προσφέρετε τεχνική υποστήριξη στον π. Γαβριήλ, να υπενθυμίζουμε ποια είναι αυτά τα έργα και πως ο π. Γαβριήλ είχε ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο, πως άρχισε να χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη διάδοση της ορθόδοξης πνευματικότητας?

Νέναντ Μπαντοβίνατς: Η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα σας είναι το απόσπασμα από την ομιλία του π. Γαβριήλ: “Ομολογώ πως στην αρχή ήμουν πολύ σκεπτικός απέναντι στους υπολογιστές. Είχα μια δυσπιστία προς τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Στην Ι.Μ. Λέπαβινα ζούσα μια τυπική ζωή του μοναχού, αφιερωμένη αποκλειστικά στην προσευχή και ακολουθίες. Κάνοντας υπάκουη στον αρμόδιο Μητροπολίτη μου,  στα τέλη της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα, άρχισα να μαθαίνω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή. Μετά έμαθα περισσότερα για την τεχνολογία και το Διαδίκτυο και συνειδητοποίησα τις δυνατότητες που προσφέρει για την ιεραποστολή. Είχα παρατηρήσει ότι το Διαδίκτυο κρύβει πολλές παγίδες, αλλά κατάφερα να τις ξεπεράσω και δεν είχα ούτε μια στιγμή αμφιβολίες ότι είναι μια μεγάλη ιεραποστολική ευκαιρία για τη διάδοση  του Λόγου του Θεού μέσω του Διαδικτύου. Στην αρχή, είχα ασχοληθεί με την ιστοσελίδα της Μονής και με το blog αφιερωμένο στο Άγιο Όρος.”

Δηλαδή, ο πάτερ άρχισε να μαθαίνει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τον υπολογιστή, με την ευλογία του αρμόδιου Μητροπολίτη κ. Ιωάννη. Αργότερα, ξεκίνησε την ιστοσελίδα της Ι.Μ. Λέπαβινα και το blog “Αγιορείτικη κληρονομιά”, αφιερωμένο στο Άγιο Όρος. Μετά, ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, που διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα εξάμηνο. Ήταν το “Πνευματικό φόρουμ”, στο οποίο ο πατέρας ανέβαζε τα πνευματική θέματα και οι συμμετέχοντες που ήταν συνδεδεμένοι στο φόρουμ συζητούσαν με κόσμιο τρόπο αυτά τα θέματα, τα σχόλια τους ήταν πνευματικά, υψηλού πνευματικού επιπέδου. Κάθε μέρα ήταν αναρτημένο ένα νέο θέμα, για το οποίο οι επισκέπτες του φόρουμ συζητούσαν και εξέφραζαν τις απόψεις τους. Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες οικοδόμησαν τις πνευματικές τους γνώσεις.

Αργότερα δημιουργήσαμε ένα προφίλ στο Skype, ο π. Γαβριήλ είχε ένα προφίλ στο Skype και αργότερα ένα προφίλ στο Facebook, όπου συζητούσε με τους επισκέπτες και από αυτές τις συζητήσεις γράφτηκαν  περίπου 800 σελίδες του κειμένου. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο βιβλία με τους “Πνευματικούς διαλόγους”, που έγιναν περιζήτητα βιβλία ορθόδοξου πνευματικού περιεχομένου, επειδή τα κείμενα τους είναι γραμμένα με απλό, κατανοητό και πολύ διδακτικό τρόπο, όπου ο Αγιορείτης πνευματικός απευθύνεται σε πιστούς, σε νέους που τώρα εισέρχονται στην πίστη ή είναι ήδη πιστοί. Περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι, θα έλεγα περίπου 90%. Μέτα ο π. Γαβριήλ άρχισε να χρησιμοποιεί περισσότερο το Facebook, επειδή κατάλαβε τι μεγάλη δύναμη έχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα 145.000 άνθρωποι καθημερινά διαβάζουν δημοσιεύσεις του π. Γαβριήλ  στο Facebook. Εκτός από το Facebook, υπάρχει και ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός, όπου ο πατέρας Γαβριήλ μεταδίδει πνευματική μουσική στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου, 00:00 – 24:00. Εκτός από τη μουσική, ο πάτερ ανεβάζει εκπομπές, φτιάχνει το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το όποιο συνήθως  περιέχει συνεντεύξεις με τους επισκόπους, εκπομπές χριστιανικού περιεχομένου που επιλέγει ο ίδιος επιτρέποντας στους περίπου 500 ακροατές να παρακολουθούν καθημερινός το ραδιοφωνικό σταθμό. Ο ραδιοφωνικός μας σταθμός είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ορθόδοξούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Σερβία, μεταξύ των οποίων είναι και σταθμοί “Άγιο Όρος”, ” Λόγια Αγάπης”. Με τη διαφορά ότι ο «Ευαγγελισμός» είναι αποκλειστικά πνευματικός ραδιοφωνικός σταθμός και ο πιο δημοφιλής μοναστηριακός ραδιοφωνικός σταθμός. Με αποκλειστικά πνευματική μουσική, με χριστιανικό περιεχόμενο και με εκπομπές για την υγεία. Αυτά είναι τα κύρια έργα μας. Σε αυτά τα έργα, ο π. Γαβριήλ διαχειρίζεται μικρότερες ενότητες ιεραποστολής, πχ. συνδέει τους νέους στο Facebook σε μια κοινότητα ομοϊδεατών, οι οποίοι διατηρούν τα προφίλ τους με ένα σωστό και πνευματικά ωφέλιμο τρόπο. Ο πατήρ ψάχνει για να βρει τέτοια προφίλ και τα συνδέει μεταξύ τους. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, πως είναι δυνατό να προωθήσουμε εύκολα όλες οι νέες ιδέες μέσα από το ισότοπο, το Facebook ή το ραδιοφωνικό σταθμό «Ευαγγελισμό». Όλα αυτά τα στοιχεία σήμερα συγκεντρώνουμε σε μια εφαρμογή Android για κινητά, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μελλοντικά όλα τα έργα του π. Γαβριήλ. Πιστεύουμε ότι μέσω κινητών τηλεφώνων, όλο αυτό το πνευματικό περιεχόμενο θα είναι πιο προσιτό στους νέους. Ο πάτερ είχε διατυπώσει αυτές οι σκέψεις στο συνέδριο. Για την ομιλία του  είχε μόνο 15 λεπτά στη διάθεσή του, που δεν ήταν αρκετά, παρ’ όλα αυτά παρουσίασε την ουσία του έργου του. Όλα αυτά καταγράφηκαν και στο βίντεο, ώστε είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την παρουσίασή του π. Γαβριήλ στο συνέδριο.

Ράντμιλα Καράνοβιτς: Μήπως μετά από τη συμμετοχή σας σε αυτό το Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων στην Αθήνα, έχετε κάποιες νέες ιδέες σχετικές με το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες στο μέλλον, με κύριο στόχο τη διάδοση της ορθόδοξης πνευματικότητας;

Νέναντ Μπαντοβίνατς: Εδώ και χρόνια επεξεργαζόμαστε νέες ιδέες και ασχολούμαστε συνεχώς με την εξεύρεση νέων δυνατοτήτων. Όπως τονίζω εδώ και καιρό, η κινητή τηλεφωνία και τα μέσα κινητής επικοινωνίας των πιστών με τον π. Γαβριήλ, αναπτύσσονται ραγδαία και ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης αυτής της επικοινωνίας. Η ιδέα μας είναι η κατάταξη σε διάφορες κατηγορίες αυτού του μεγάλου αριθμού των θρησκευτικών κειμένων και έργων ποικίλου πνευματικού περιεχομένου, που είχε δημοσιεύσει ο πάτερ, και η διανομή τους στα προφίλ των χρηστών κινητών τηλεφώνων. Έτσι ο χρήστης θα είχε στην διάθεσή του ανά πάσα στιγμή το ζητούμενο κείμενο, που θα τον ενθάρρυνε να σκέφτεται  με ένα πιο πνευματικό τρόπο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να τραβήξουμε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των πιστών. Η ιδέα είναι παλιά, ενώ στο συνέδριο μας δόθηκε η ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιεραποστολικού μας έργου μέσω διαδικτύου.

Ράντμιλα Καράνοβιτς: Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νέναντ Μπαντοβίνατς, τον webmaster του ιστότοπου της Ι.Μ. Λέπαβινα, που προσφέρει τεχνική υποστήριξη ιεραποστολικών έργων του Αρχιμανδρίτη  Γαβριήλ  ηγούμενου της Ι.Μ. Λέπαβινα. Η αφορμή για τη συνέντευξη του Νέναντ Μπαντοβίνατς ήταν η συμμετοχή του π. Γαβριήλ στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, που διεξήχθη στις αρχές του Μαΐου 2015 στην Αθήνα. Νέναντ, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην εκπομπή “Σπίθες Ορθοδοξίας” και για όλα αυτά τα όμορφα και ενδιαφέροντα θέματα που μας είχατε παρουσιάσει.

Νέναντ Μπαντοβίνατς: Σας ευχαριστώ Ραντμίλα, σας ευχαριστώ θερμά για το πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε για μένα και μπόρεσα να σας πω μέσα σε λίγα λεπτά να πω τι έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη συνέντευξη μου με το συμπέρασμα  του π. Γαβριήλ, σχετικά με το συνεδρίο: “Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο αναπτύχθηκε εκτός της Εκκλησίας, οπότε είναι αναμενόμενο να εκδηλώνεται κάποιου είδους αμηχανία σχετικά με την κατανόηση και την ενδεδειγμένη χρήση του. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά εμποδίζει τη σύγχρονη ορθόδοξη σκέψη να αξιοποιεί τις δυνατότητές του, να το εντάσσει επιτυχώς στη δυναμική των δράσεών της και να το εξαγιάζει στο μέτρο των δυνατοτήτων της προς δόξαν του Τριαδικού Θεού. Τρεις ημέρες εντατικών εργασιών το απέδειξαν αυτό.” Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα κι εγώ, το συνέδριο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μας και μας βοήθησαν με την παρουσία τους και τις υπηρεσίες τους: την κα. Σάνια Παυκώβ και τον καθηγητή Δρ. Ντράγκαν Kάραν, που πήραν μέρος στην συνάντηση μας στην Αθήνα.

Μόλις είχατε ακούσει την εκπομπή “Σπίθες Ορθοδοξίας” του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού της Σερβικής Δημοκρατίας. Ετοίμασαν και παρουσίασαν την εκπομπή: δημοσιογράφος Λίλιανα Βούτσινιτς, Μουσική Επιμέλεια: Ιγκόρ Δίβλιακ, Ηχολήπτης: Ντέϊαν Σούσιτς,

Συντάκτης και Οικοδεσπότης: Ράντμιλα Καράνοβιτς.
06/2015.

Поделите са пријатељима...