Црква Светог Василија Острошког (Бежанијска Коса, Београд)

Пре неки дан, у разговору са Биљаном она ми се похвалила да је била на акатисту испред Чудотворне иконе Бајталске која је дошла у посету у цркву Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси (Београд). Рекла ми је Биљана да икона остаје још који дан у тој цркви и да се испред ње још пар дана чита акатист. Не размишљајући тада о томе да бих могао да одем на акатист, кроз пар дана указала ми се прилика да одем до храма Светог Василија Острошког и да се поклоним овој чудотворној икони. Када сам дошао у храм видео сам прелепу икону која је била украшена вредним накитом којег су даривали верни људи. Након акатиста целивао сам је и узео лист папира на којем је написана историја ове чудотворне иконе. Преносим вам детаље са тог листа папира:

Историја иконе Одигитрије Бајталске: 

Икона је реплика иконе Богородице са Христом коју је насликао Апостол и јеванђелист Лука. Претпоставља се да потиче из 18 века и налазила се у манастиру у селу Бајтали 200 км северно од Одесе у Украјини. Године 1812. током Турско-Руског рата турци су спалили овај манастир. Не зна се тачно ко је икону склонио и сачувао. О икони се дуго времена није ништа знало.

После Окторбарске револуције најчувенији офтамолог Русије др Владимир Филатов дошао је у посед иконе, јер је успешно оперисао тадашњег вођу СССР-а Јосифа Стаљина и спасао га од слепила. На питање што жели као противуслугу, доктор је затражио да се сагради црква у којој ће икона Одигитрија Бајталска моћи да задобије своје место. Стаљин није могао да неодржи обећање, па је направљен храм у Одеси близу болнице где је офтамолог Владимир Филатов радио. Прелепа икона је добила свој дом.

После смрти Стаљина на власт у СССР-у је дошао Хрушћов који се хвалио да свештеника у овој земљи неће бити. Ноћ пре него су срушили храм у Одеси, Филатову се у сну јавила Мајка Божија и тражила да икону склони из храма. Тако је икона поново избегла уништење. Године 2005. икона је враћена у Бајтал у манастир који се обнавља. Икона је тада била потпуно црна, на икони виделе су се само Богородичине очи. Рестауратори су је хтели обновити, међутим нису успели да схвате шта се са њом десило. Наиме, ни једна од метода рестаурације није била делотворна. Рестауратори су били потпуно беспомоћни.

Икона је враћена у манастир где су испред ње служени акатисти, верни су се молили испред ње, тражили помоћ, певали јој песме. Мајка Божија је осећала љубав верника и Чудотворна икона почела је сама да се обнавља, од доњег дела су почеле да се појављују боје – најпре црвена, па жута, па затим и све остале. Тако је чувена икона Одигитрија Бајталска сама себе обновила, без додира људске руке. Од 2005. године, икона је обишла многе земље делећи верницима благодат. Забележено је да је 2012. године током боравка у Молдавији у манастиру Нуфлај надомак Кишињева икона мироточила.
(преписка делова са листа о историји иконе).

Ненад Бадовинац, 
Јун, 2018.

Поделите са пријатељима...