Једног од седам дана боравка у Петербургу, ове 2018. имао сам план да снимим видео нарацију коју бих користио као кадар у филму. За потребе снимања видео прилога тражио сам локацију која би била аутентична за мој документарно-путописни филм о Светој и Царској Русији. Сваког дана размишљао сам о најбољој локација. Моја идеја била је да снимим прилог у амбијенту Аничковог дворца, а моји домаћини предложили су снимање у Инжењерском дворцу. Ово препирање подсетило ме на период из млађих дана када сам се са друштвом препирао у који ћемо кафић отићи на кафу или пиво. Слично томе, овде у Петербургу постаје занимљиво препирање око тога који ћемо музеј посетити.

Попустио сам, јер сам схватио да је боље послушати домаћине. Касније се испоставило да је Аничков дворац затворен за посету, а управо у Инжењерском дворцу нашао сам оно што сам тражио – најбољу сцену за снимање видео прилога уз портрет цара Николаја .

Инжењерски дворац окружен је рекама Фонтанком и Мојком посвећен је периоду цара Павла. С обзиром да је колекција Руског музеја највећа колекција Руске уметности у свету и састоји се од 400,000 слика и експоната, немогуће је све изложити у једном музеју. Из тог разлога део колекције Руског музеја пренешен је у Инжењерски музеј. По уласку у овај музеј, придружили смо се једној туристичкој групи тако да смо од њиховог тур-оператора сазнали многе детаље о изложбеној колекцији овог музеја и видели посебне просторије, “Тајне собе”. Просторије “Тајне собе” величине су свега два четворна метра. Нисмо сазнали чему су тачно служиле, и у коју сврху је царица Катарина користила ове “Тајне собе”.

На крају једног од многобројних ходника у музеју, приметио сам велики портрет Цара Николаја II Романова.  Помислио сам да би видео прилог са нарацијом о Светој и Царској Русији могли да снимамо управо овде. Припремили смо се за снимање. Посетиоци су гледали, како вадимо опрему из торбе, а неколико њих је и застало да виде нашу акцију снимања. Имали смо аматерску опрему. Са таблета читао сам приказани текст, а мобилни телефон користили смо за снимање. Морали смо неколико пута поновити снимање да би добили употребљиви материјал.

Нисмо имали адекватан микрофон, тако да је снимљени звук слабије квалитете, готово да је нечујан. Поправићу га на рачунару користећи софтвер, али ако се и након тога испостави да је звук лош, убацићу титл у филм са текстом онога што сам читао:

“Благодарим Светој Царској Породици – цару Николају II, царици Александри, царевићу Алексеју и царевнама Олги, Татјани, Марији и Анастасији, као и Св. великој кнегињи Јелисавети, који су ме позвали да дођем и да доживим Свету и Царску Русију, да упознам руску православну духовност и да се уверим колико је велик православни Руски народ. Управо њему, Руском народу, посвећујем овај путопис, који представља мој скромни допринос обележавању 100-годишњице мученичког страдања последњег руског Цара, Николаја II Романова и његове Свете породице.”

Ненад Бадовинац,
Јул, 2018.

Поделите са пријатељима...