Autor: Nenad Badovinac
Strana: 310
Oblast: Pravoslavlje, Putopis

 Велики је изазов писати о лепавинској мистичној лепоти, но ја сам, и поред тога, непрекидно покушавао да је текстовима дочарам. Управо ме та мистичност касније подстакла да изађем из Лепавине и кренем на путописна истраживања православне духовности.

С обзиром на то да је духовни свет већи и разноврснији од материјалног, свестан сам да крећем у истраживање дубоког океана. Од алата за снимање имам само пет чула којима желим да снимим његове неистражене тајне. Контакт сам тражио тамо где је духовни свет најближи материјалном, на светим местима, у манастирима, чији житељи не причају много о духовности, већ живе духовност.

МОГУЋНОСТ ПОРУДЖБЕ КЊИГЕ:

1. На сајту Микрокњиге: http://www.mikroknjiga.rs – 011/3055010
2. Патријаршијским књижарама у Београду, Теразије 22, Краља Петра 2 и Нушићева 5, Београд
3. Књижара “РИЗНИЦА”, Његошева 7, Земун. Тел:(011) 219 9276
4. Галерија-књижара “РИЗНИЦА”, Тржни центар “Видовић”, Јеврејска бб, Бања Лука. Тел: +387 (0)51/211-802

Од када сам доживео Богородицу Лепавинску, у мом животу појавило се присуство духовног света. Првих година нисам имао потребу да излазим из лепавинске котлине, а онда, када сам духовно проходао, пружила ми се прилика да проширим своје видике. Упознавање са православном духовношћу постало ми је могуће у Србији, у мноштву манастира које доживљавам као центре православне духовности. Први део истраживања чинила су путовања од Лепавине до Свете Горе. Кренуо сам према Богородичином врту, управо тамо откуда је отац Гаврило пре много година дошао к нама у Лепавину. Да бих стигао до жељеног, морао сам своје кораке врло пажљиво да испланирам. Зато сам се држао упутстава које ми је мој духовник давао из лепавинске котлине. Путујући и посећујући православна света места, доживео сам мени до тада непознате лепоте Божијег духовног света. Кренувши од манастира Лепавине, преко Србије до Свете Горе и назад, открио сам многе лепоте Божије творевине о којима мало ко зна. На многобројним путовањима имао сам сву потребну подршку својих родитеља који су увек били уз мене. Помогло ми је велико искуство и знање, као и прави путеводитељски савет архимандрита Гаврила из манастира Лепавине, мога духовног оца као и мати Михаиле из манастира Ваведења у Београду. Уз њихову помоћ моја путовања су била правилно усмеравана. Манастири о којима сам писао су ми били приступачни, а њихова врата увек отворена.

Захваљујем се оцу Гаврилу, мати Михаили из манастира Ваведење у Београду, својим родитељима и пријатељима, као и свима онима који су путовали са мном и на тај начин били део моје духовне истраживачке мисије, током које смо се сви заједно, макар за једну степеницу, приближили духовним лепотама Православља.

Ненад Бадовинац

АУТОР: Ненад Бадовинац рођен је у Бјеловару 12.октобра 1977.године. Средњу економску школу завршио је у Бјеловару. 1996. у Вараждину уписује Факултет организације и информатике Свеучилишта у Загребу. Дипломирао је на смеру Информациони системи на тему ”Рачунална симулација рада банкарског система”. Од завршетка студија до данас активан је на пословима информатичког и пословног конзалтинга у примени софтверских решења у аутомобилској индустрији. Ненад је дугогодишњи технички сарадник на лепавинском веб сајту и духовно је чедо оса Гаврила Лепавинског.

ДРУГИ О АУТОРУ:

Љиљана Синђелић Николић:Носећи у себи љубав Божију и љубав према човеку, архимандрит Гаврило је у брату Ненаду разгорео ту хришћанску искру са којом се, како кажу Свети Оци, сви рађамо. И осењен том љубављу Ненад креће у свет и међу нас. Када човек дише Богом онда може и да напише, као што је Ненад написао: ”Једно јутро, када сам се пробудио, дотакао ме је зрак светлости па ме шапатом пита – хоћеш ли овај дан подарити Господу?” Одговор на ово питање налазимо у његовим ”Сусретима са светим местима”, где он пише да та Светлост треба ”од смрти да створи живот”, ”да уништи немире у срцима нашим и разбије све недоумице у нашим магловитим мислима”. Закључује мудро Ненад: ”Тако је данас Светлост узела све бреме са мојих рамена и разбила их о Чашу; као стакло су се расуле све моје маголовите недоумице и суморне мисли, као и све магловите маштарије које изједају душе људске.”

Радомир Вучић: Полазећи из котлине манастира Лепавине с благословом Богородице Лепавинске, често путујући сам или заједно са мати Михаилом а у духу са оцем Гаврилом, Ненад Бадовинац се након вишегодишњег пребивања преко граница духовних хоризоната и после светогорских ноћи, враћа равним путем са цјелим једним богатством, угошћава своје читаоце духовном храном и пјесмом и на томе можемо да му будемо дубоко захвални. Пошавши као дјечак из окружења манстира Лепавине, завистан, како и сам признаје, од здравих осмјеха и искрених погледа оних са којима се потом сусретао, пишчево ”ја” са којим се као читаоци упознајемо и саживљавамо, враћа нам се овом књигом у виду домаћина, Ненада Бадовнинца, једне зреле, озбиљне и здраве личности, која је очувала потребну младалчку чистоту душе, тако неопходну за вјечни живот, чак и онда када више немамо тако честу могућност да се предамо безбрижном дечијем загрљају. Тој души и једном новом писцу на књижевно духовном небу читалачка јавност може искрено да се радује.

Књигу: “Сусрети са Светим местима” је могуће купити у свим боље опскрбљеним Православним књижарама у Београду и Бања Луци. Поруџбе књиге:

1. На сајту Микрокњиге: www.mikroknjiga.rs – 011/3055010
2. Патријаршијским књижарама у Београду, Теразије 22, Краља Петра 2 и Нушићева 5, Београд
3. Књижара “РИЗНИЦА”, Његошева 7, Земун. Тел:(011) 219 9276
4. Галерија-књижара “РИЗНИЦА”, Тржни центар “Видовић”, Јеврејска бб, Бања Лука. Тел: +387 (0)51/211-802

_____________

Коментари на књигу са емаил адресе: nenad@zapisi.reportaze.com:

Књига првенац Ненада Бадовинца чита се у једном даху. Штиво које позива да му се поново вратите и проживите са аутором дубоке тренутке сусрета са светим местима православне духовности. Аутентична по садржају, једноставним стилом ова књига нас води кроз стожере српске историје, традиције и вере, нераздвојиве елементе из којих се развија православна душа. Свестан ове чињенице Ненад полази у потрагу за коренима сопствене духовности. Вешто приближавајући светиње Ненад нам несебично открива и своју природу. За искреност је потребна храброст а храброст је одлика младости и вере.

Вођен сигурном руком свог духовника оца Гаврила, игумана манстира Лепавине и често у друштву мати Михаиле из манастира Ваведење из Београда, Ненад нам говори како би требало посећивати манастире. Обавезно са благословом духовног оца. Посете светим местима доносе нам разна искушења за која нисмо увек спремни без помоћи одозго која нам стиже кроз благослов свештеника, молитву, пост, Свету литургију, Свету тајну исповести и причешћа. Можда ће некога ово обесхрабрити и осујетити да крене у посету неком од оближњих манастира. Читајући Ненадову књигу наћићемо одговор зашто нам је потребна припрема за сусрет са светим местима. Можда је боље не отићи него ићи неспреман. Последице би могле бити погубне за нашу душу. Ненад нам јасно казује да ходоћашће није туризам. Послушајмо га јер нам он преноси искуство једног од највећих духовника данашњице оца Гаврила Лепавниског.

Ненадову књигу ћете пожелети да поклоните пријатељима који крећу у истраживање манстира у Србији, онима који имају благослов да посете Свету Гору или далеке светиње руске духовности. Препорука је да један примерак обавезно задржите за себе јер ћете имати потребу да упоређујете своје утиске са Ненадовим када следећи пут кренете на путовање или се враћате сећањима на сопствена духовна истраживања. Било би душекорисно за свакога да поучен Ненадовим примером забележи и на неки начин похрани у меморију свог компјутера визуелне и вербалне утиске да би могао повремено да евоцира и оне дубље, духовне доживљаје. Ненад Бадовинац нам доказује да духовност није у нескладу са новим технологијама и да религиозност није резервисана само за старију популацију жена са црним марамама већ да је наша Црква олистала и препуна је младих урбаних људи какав је аутор ове књиге која завређује да се уврсти у српску православну литературу боготражитељске тематике.

Снежана

Поделите са пријатељима...