Аутор блога у манастиру Жича.

Заволео сам део године у којем ми се пружи могућност путовања ка непознатим местима на којима још нисам био. Водим свој календар који зависи о путовањима које су уобичајене за пролеће и лето. Календар има сличност са Православним календаром који почетак године бележи 01. Септембра. Овај септембар бележим као отварање нове календарске године уз вишедневно путовање на Косово и метохију.

Пре сваког путовања волим да узмем благослов, тако да сам овај пут заједно са мојим сапутницима благослов узео у манастиру Жићи и манастиру Студеници. Путовање има неколко важних улога, а једна је да се повежемо са вредностима које треба да константно стичемо у животу. Вредности о којима причам су духовне, хришћанске, моралне којима треба да идемо у сусрет. Поклонио сам се испред кивота Светог Стефана Немање, Свете Анастасије и Светог Симона, оца, мајке и брата Светог Саве у њиховој задужбини, манастиру Студеници коју су наши светитељи основали давне 1190. године. Пред моштима Светих дошао сам да замолим за благослов посете Косову и метохији. Било је то путовање вредно записа на блогу “Записи и репортаже”.

У пределима Светости Небеске, као што су храмови који припадају лози Немањића, схватам да нама на земљи недостају јасни разлози због којих не живимо анђеоски и рајски. У потрази за тим разлозима, кренуо сам на вишедневно путовање по Косову и метохији, која је богата духовним, вишевековним задужбинама Светих Немањића, као и природним богатствима планинских ланаца Проклетија и Шар планине. Посетио сам крај где живи већинско Албанско становништво које ме је угостило, затим и српске енклаве на Косову, пре неколико година Ораховац и сада Штрпце. Посетио сам и Дервишки центар недалеко од града Јуник на западу Метохије, чија врата су ми била отворена за посету. На мапи се јасније виде локације посете током истраживачког путовање Косовом и метохијом које сам реализовсо пре неколико година и сада у септембру 2018.

На слици су локације које сам посетио: 1) Косовска Митровица, 2) Пећ, 3) Ђаковица, 4) Обронци Прокленија, 5) Јуник и Дервишки центар, 6) Пећка Патријаршија, 7) Приштина, Грачаница и сећање на посету Газиместану, 8) Брезовица и српска енклава Штрпци, 9) Манастир Свети архангели код Призрена, 10) Призрен, 11) Сећање на посету Ораховцу и Великој Хочи, 12) Манастир Високи Дечани, 13) Манастир Соколица и 14) Манастир Бањска. О свему томе, ускоро детаљније на блогу Записи и репортаже.

Ненад Бадовинац,
Септембар, 2018.

 

Поделите са пријатељима...