android-rbНедавно је завршено представљање интернет мисионарских пројеката на Првој међународној конференцији о дигиталним медијима и Православној пастирској бризи, која је одржана у Атини, маја 2015. године. На тој конференцији која је окупила 75 стручних предавача из 21 земље света учестовао је и отац Гаврило, који је презентовао свој интернет рад. Сви очеви интернет мисионарски пројекти добили су снажан ослонац и подстрек од стручне јавности из свих Православних помесних цркава чији су чланови такође учестовали на конференцији. Они су као део Васељенског православља на конференцији оценили оца Гаврила као ретког духовника који испуњава интернет простор са врло корисним и занимљивим интернет мисионарским идејама.

Када говорим о могућностима интернета, узимам у обзир да је савремена технологија данас распоређена у свим сферама људског живота, те да Православна црква користи само један незнатан, готово неприметан, али важан део. Тај мали део савременог технолошког потенцијала у својим мисионарским пројектима користи отац Гаврило, игуман манастира Лепавина. Препознајући очев рад, организатори Конференције у Атини позвали су оца да га презентује осталим учесницима који су дошли из читавог православног света.

У наставку ћу говорити о једном релативно новом мисионарском пројетку оца Гаврила, о којем је такодје било речи на Конференцији – то је Интернет радио Благовести. Од самих почетака који датирају још од 2002. године у пројект Радио Благовести је уложено много труда, знања и времена. Но то је било готово неопходно, јер ослушкујући потребе верника који су посећивали манастир Лепавину, отац Гаврило је препознао да људима недостаје: више молитве, интервјуа и проповеди владика, духовна музика за окрепљење срца, као и жива реч школованих свештеника и образованих теолога. Без тих детаља је црквени живот верника био непотпун, јер многи немају могућности да сазнају основно знање о наших вери.

Очев труд у сфери интернет мисионарења приметио је сада блаженопочивши Митрополит загребачко-љубљански Јован, који је у Манастиру Лепавини на Благовести 2006. године благословио даљње емитовање и проширење опсега “Интернет Радио Благовести”. Тако је отац уз Божију помоћ и помоћ Пресвете Богородице од 26. фебруара 2009. године, осим духовне музике, почео да емитује једночасовну емисију из властите продукције. Људи постају свесни потребе за духовном храном. Из свакодневног разговора са верницима који су долазили на поклоњење чудотворној икони Пресвете Богороице Лепавинске, али и уз разговоре које је водио путем скајпа, фејсбука, отац Гаврило упознао је практични живот верника. Он као искусан духовник тачно зна шта је верницима неопходно за вођење њиховог верског живота. Вишегодишње искуство у разговору са верницима му је помогло да као искусан духовник одабире аудио материјал којег емитује на Радио Благовести. На тај начин он верницима шаље хришћанску поруку директно из манастира Лепавине у њихове домове. И све то Уз благослов Пресвете Богородице Лепавинске.

radio-blagovesti-aplikacija

Користећи техонологију интернет стреаминг радија, данас отац Гаврило има могућност да уместо ретке проповеди у цркви, омогући верницима непрекидан контакт са Хришћанском поруком. Путем мобилне апликације коју смо развили за потребе слушање радија Благовести на мобилним телефонима, или интернет радио плаyера на рачунарима, верници имају 24-часовни контакт са Радио Благовести. На тај начин верници могу да чују одабране аудио емисије по избору оца Гаврила и на тај исти начин да чују И одговоре на своје верске недоумице. Но, какав је уопште пројект Радио Благовести? Од куда толика слушаност овог интернет радија, чији број интернет слушалаца често превазилази број интернет слушалаца најслушанијих Радио станица Српске Православне Цркве, као што су радио Словољубве и радио Светигора? Како то да је радио Благовести један од три најслушанијих православних радија и најслушанији манастирски радио у нашој српској православној цркви?

Првобитна идеја покретања интернет Радио Благовести није била да радио постане један од три најслушанијих интернет радија у Српској Православној Цркви. Идеја његовог покретања била је да се путем интернета пренесе благослов Пресвете Богородице Лепавинске до свих верних људи. Темељ своје постојаности и озбиљности Интернет радио Благовести доживео је временом, трудом и залагањем оца Гаврила који је годинама емитовао једночасовну емисију, неодступајући од свог вечерњег термина који је био познати свима. Било је то у 21 сат, када се отац конектовао на радио и тада читао Акатист Пресветој Богородици и корисне духовне текстове из православне литаратуре светих отаца.

RADIOBANNER

Та упорност оца Гаврила створила је између оца Гаврила и верног народа снажну духовну везу. Технологија није могла да замени оца Гаврила и његов свакодневни труд, она је само унапредила његов незамењив ангажман којег је он свакодневно исказивао за својим радним столом, лаптопом, миксетом и микрофоном. На овај начин, једним мудрим одабиром, савремена технологија је искоришћена у Хришћанској мисији. Уследио је нагли скок слушаности, а размишљања слушалаца смо добили на темељу анкете за коју смо их замолили да нам попуне. Анкетна кампања је трајала неколико дана и том приликом су прикупљене вредне информације које су омогућиле да отац осмисли квалитетан 24 часовни програм за Радио Благовести. Није нам тада била намера да направимо аутоматски стреаминг систем који ће бити паметнији од човека, већ систем који би оцу Гаврилу максимално помогао у управљању комплетним Радио емитовањем и комплетном администрацијом интернет Радија.

Данас, 300-500 слушатеља свакодневно слушају радио Благовести. Верници на више начина имају могућности да буду у контакту са оцем Гаврилом, уживајући благослов из Манастира Лепавине. Контакт са манастиром Лепавином, осим посетом саме светиње, верници могу да остваре путем: мобилних технологија, wебсајта, посетом очеве фејсбук странице – под називом “о.Гаврило”, и наравно слушајући интернет Радио Благовести. Не желимо овде да се зауставимо, и даље нове идеје свакодневно реализујемо. Све више користимо мобилне технологије које омогућују да млади данас у сваком моменту имају могућност да слушају радио Благовести и остану на тај начин 24 сата у контакту са оцем Гаврилом и манастиром Лепавина.

Оно што смо уградили у Радио Благовести чинило се готово немогућим. Успели смо да осмислимо идеалну организацију интернет радија, без трошкова, без финансијских улагања, без додатног људског ресурса. Интернет радио Благовести је изум који омогућује да с њим управља једна особа и да при том врло једноставно без великог знања о рачунарској технологији уређује њен 24 часовни програм. За то није потребна ни посебно захтевна рачунарска опрема нити посебни уређаји као што су студијске миксете и стручно опремљени студији. Једном речју створили смо оно што нико никада у Православној цркви није успео. Тако једноставно а са тако великим мисионарским ефектом Тај наш изум су похвалили сви чланови Међународне конференције о дигиталним медијима у Атини.

radiob21

лого – радио Благовести

У том контексту могу да закључим да се свакодневно на радио Благовести емитује око 20-так аудио емисија из туђе, али и властите продукције. Емисија из властите продукције се зове “Тихи глас”, а њени наратори читају текстове по избору оца Гаврила који је уједно и уредник емисије. Све то администрира само једна особа – отац Гаврило, користећи непрекидно савремену технологију чије могућности из дана у дан све више напредују. Без обзира у које доба дана или ноћи укључите радио Благовести, занимљиви духовни садржаји, пуни занимљивих емисија и благодатне духовне музике ће вас орасположити и дати вам потребни духовни мир. Свако од вас је уметник, професионалац и стручњак у своме послу, свима који су уз Радио Благовести је дано да посао којег раде поставе на прво место, а да у позадини слушају Радио Благовести, и тако се духовно обогате Акатистима Господу Исусу Христу и Пресветој Богородици као и многим другим православним темама. Користећи савремену технологију, Интернет Радио Благовести постаје доступан свима: уметницима, песницима, инжењерима и свима осталим, који у свој живот желе унети благослов Пресвете Богородице Лепавинске.

Ненад Бадовинац,
Јун, 2015

Поделите са пријатељима...