Југоисточна Србија – Пиротски округ.

Са посебном пажњом сам тог викенда укључио камеру за нови пројекат продукције “Записа и репортажа”. Имао сам могућност за вишедневни обилазак Југоисточне Србије. Касно у петак поподне дошао сам у Пирот, административно средиште Југоисточне Србије који је скривен и помало заборављен део Србије. То је уједно и један од разлога моје посете. То што овде туризам не цвета као у осталим деловима Србије, то ме ни мало не спречава у истраживањима природних, духовних и културних богатстава овог дела Србије!

Стигао сам касно увече у Пирот. Сместио сам се у хотелу “Analux” и затим се јавио породичним пријатељима које нисам видео више година. Следећег дана са Благицом и Славишом посетио сам манастир Темска, а наредног дана и духовне оазе: манастир Суково и манастир Светог Јована у селу Поганово. То су светиње из 13-14. века, из периода пре него што су европљани открили Америку. Тада се овде развијао духовни живот.

Јохан Кемпелен 1740. разгледао је Пирот и зачудио се да има два извора и чак пет речица на којима лежи град. Писао је о тврђави, али манастирима није придоносио важност. Кемпелен сматра да је Пирот античка Сердика јер су пронађене многе рушевине старих зграда из тог периода.

Његови записи из 18. века у важни, али у данашње време потребно је приметити да у овом крају постоје многобројни средњевековни манастири који доносе духовно богатство народу овог краја. Заиста од задивљености Светим местима, неке природне оазе нисам приметио. Прошао сам многим путевима који се рачвају на крстопутинама (пиротски: раскршће путева) одакле сви путеви воде на врхове Старе планине. Са њених падина види се већи део Југоисточне Србије која има велико срце као што су велике величанствене и непрегледне планине тог краја.

Ненад Бадовинац,
Децембар, 2018.

Поделите са пријатељима...