Помен Небојши Глоговцу у манастиру Ваведење у Београду, 12.02.2018.

Недавно сам обележио деценију како живим и радим у Србији. Посао ми је везан за путовања по Србији тако да имам могућност да упознајем природна, културна и уметничка богатства Србије. Тако сам упознао једну другачију Србију, ону Србију о којој се мало прича, Србију богату уметницима и њиховим делима. Упознао сам многе уметнике, њихову религију, религију њихових предака. Рекао бих да је уметност једно од најбогатијих наслеђа нематеријалног богатства Србије.

Живим у савременом Београду. Десет година живота у граду који живи даноноћно, омогућио ми је да искуство уметничког нематеријалног богатства Србије доживим кроз позориште, хорске наступе и биоскопе у Веограду.

У Београду сам члан парохијске заједнице манастира Ваведење. Део сам заједнице коју је окупио и коју води наш прота, отац Милован Глоговац. Управо данас сам га видео, на празник Три Јерарха, када је прислуживао Свету Литургију. На посебном столу било је постављено жито и упаљена свећа за помен Небојши Глоговцу, недавно упокојеном сину нашег проте, оца Милована. После Свете Литургије, отац Милован је заједно са осталим свештеницима служио најтежи помен којег може одслужити свештеник. Тешко је било видети оца Милована без имало радости на лицу, јер ми је увек на памети његов осмех који је делио са нама недељом после Литургије у малој трпезарији манастира Ваведење.

Небојшу нисам лично познавао. Представио се Господу веома млад, у 49. години живота. Оставио је иза себе огромно уметничко наслеђе, које је обогатило Србију и његову родну Херцеговину коју никада није заборавио.

Драги оче Миловане, помињаћемо непрестано Небојшу на свакој Литургији коју ћете служити у нашем и вашем манастиру Ваведење. Нека се радује Небојшина душа у њеном новом пребивалишту које се налази у јеванђелским просторијама Небеског Царства. Нека се радује Небојшина душа јер је сада у вечном миру и спокоју. Оче Миловане, сигуран сам да је цела наша парохијска заједница сада уз Вас, као што сте и Ви били уз нас увек када нам је била потребна блага и топла реч нашег парохијског свештеника. Нека је вашем и нашем вољеном Небојши вјечнаја памјат. Амин.

Ненад Бадовинац,
Фебруар, 2018.

Помен Небојши Глоговцу у манастиру Ваведење у Београду, 12.02.2018.

Поделите са пријатељима...