Deset dana na Svetoj Gori

Након десет дана, понео сам са Свете Горе трачак духовног искуства којег желим да поделим са вама. Света Гора је до сада осликана безбројним фотоапаратима и камерама. Одабраним прилозима истакао сам осим природне и ону њену духовну лепоту, која не може да се смести на фотографију. До сада сам писао о Светој Гори, али уверен сам да ћу духовне лепоте Свете Горе најреалније представити аудио-визуелним материјалом. Желим да вас филмом проведем кроз особно десетодневно Светогорско искуство, и да вас упознам са њеним истинским духовним лепотама.

Трејлер за филм: Десет дана на Светој Гори

Посетићемо Кареју, затим манастир Пантелејмон у чијој ћемо иконописачкој радионици доживети светогорску мистичну лепоту средњовековног доба у којем нема индустријског препорода и информационог доба. Са једним прилогом упознаћемо знаменитости манастира Симонопетра, доживићемо незабораван поглед са високих стрмих стена на којима је подигнут овај манастир, а већ са другим прилогом посетићемо подножје Атоса, тј. Скит Свете Ане и Каруљске испоснице. Многи су ми саветовали да не идем пешице на исцрпљујући пут до Каруље, јер ускоро се спуштала ноћ, но нисам могао да их послушам. Провешћемо два дана у нашем манастиру Хиландар, доживећемо Есфигмен, Ватопед и манастир Иверон у којем се налази капелица посвећена доласку Пресвете Богородице на Свету Гору. Дубоко у сећање урезаће вам се из Буразерске келије отмен, незабораван поглед према врху планине Атхос.

Гледајући путописно-документарни филм “Десет дана на Светој Гори” доживећемо стеновите и неприступачне пештаре Атхоса у којима су подвигом живели, многи угодници Божији. Те тренутке једино филм може да забележи, јер речима би то било не могуће. Пешаћићемо, пловићемо, пењаћемо се, возићемо се светогорским камионетом, радићемо и упознаваћемо. Упознаћемо духовне и природне лепоте Свете Горе Атонске у којој се вечно слави Створитељ света и где њени становници непрекидно упражњавају умно-срдачну молитву за спас целе васионе.

*  *  *

produkcijafilma1

Марко и Ненад за време продукције филма: Десет дана на Светој Гори

 Потребно је много дана како би се припремили видео прилози. Након тога треба да их са Марком комплетирам у филм, а онда је пторебно дорадити све остале појединости.

Примећујем да израда филма захтева много одрицања и много стрпљења. Без обзира на то увек има још нешто што треба да се поправи и исправи, баш као што је био случај приликом издавања књиге: Сусрети са Светим местима.

На фотографији можете приметити како изгледа акција монтаже филма у касне ноћне сате. Увек имамо све потребне намирнице: кафа, кекси, слатко и слано.. али и оно најважније, а то је благослов оца Гаврила из манастира Лепавине.

Не одређујем датум промоције. Но, знам да не одустајемо и да настављамо са монтажом док не дотерамо и најмање ситнице које би што ефективније допринели мојој идеји: да докажем себи да уз филм, сећања и искуства са Свете Горе увек могу бити поред мене.

Ненад Бадовинац, 2014.

Поделите са пријатељима...