glavni most na Promenadi u Vrnjačkoj Banji

Banja Vrnjačka, sa jedne strane obasjana Manastirom Žiča, sa druge Manastirom Svete Petke, a sa treće Manastirom Ljubostinja, ponosno isijava iz svog centra sveta. Udiše blagoslov Božiji, a izdiše lek i zdravlje. Ovih dana je kiša. Navikavam se na vrlo tmurnu kišovitu atmosferu. Ne izlazim iz hotela, osim po potrebi svojih radnih obaveza zbog kojih sam ovde. Dovršivši svakodnevne obaveze vraćam se u hotelsku sobu. Krupne kišne kapi uspevaju ovih dana da me skvase, jer nisam mogao odoleti banjskoj Promenadi, omiljenom destinacijom ovog kišnog radnog odmora. Banja kao moj privremeni centar sveta se kao i ovo vreme, okrenulo i naglo promenilo.

Izašao sam iz hotela kako bih Banju bolje upoznao. Odabiram sa ugodnim društvom, restoran, zatvoreni letnjikovac, ukrašen etno stilom. Ovde okruženi slikama raznih umetnika čekamo večeru. Svako od nas je imao svoju viziju, svako je na svoj način razmišljao o svom centru sveta. Za mene je moj centar sveta bio ovde u Banji. Ponekad je to Manastir Lepavina, ponekad Banja Luka, nekada je to bio Ajfelov toranj, a eto večeras Promenada Vrnjačke Banje.

Moj centar sveta je zaista raskošan, ali Gospod se pobrinuo pa je sigurno moj centar sveta namenio i drugim ljudima, ne samo meni. Moj centar sveta, nije namenjen samo meni. Kako to zvuči poželjno. Divna želja, za tu želju je potrebno pogurati sebe iz centra i prepustiti to vredno mesto.

Mogao bih tako saznati šta je to ljubav. Upoznao bih pravi razlog zbog kojeg je Gospod stvorio svet. Kao što je Vrnjačka Banja u centru okružena Božanskim iskrama manastirskih središta duhovne prirode, Manastira Ljubostinje, Manastira Žiče i Manastira Svete Petke, tako i moj centar sveta može biti okružen i ispunjen Božanskom svetlošću. Upravo zbog tog vrednog okruženja, Banja je uspela proizvesti lekovitu vodu, lekovito bilje, lekoviti vazduh. Ako ja u centru svoga sveta uživam pripadnost Božanskoj svetlosti, još božanstvenije je pozvati nekoga da upija tu svetlost iz mog centra sveta. Božanska svetlost dolazi jače do izražaja kada se podeli, ona ume tada lepše da svetli. Podelite bilo koju svetlost i ona će da svetli duginim bojama. Podelite svoju Božansku svetlost sa bližnjima i dajte joj priliku da vam pokaže Božansku raskoš boja kojima ima moć da ulepšav život i svet.

Nenad Badovinac
Maj, 2012.

Поделите са пријатељима...