folklor ispred crkve Svete Trojice

Bio sam skeptičan pri pomisli da je regija koja je zacrtana na mapi mojih sledećih odredišta, potpuna ravnica. To znači da ću uskoro doživeti isti onaj horizont koji je u drevna vremena ispunjavao Zemlji. Baš kao u ona davna praistorijska vremena kada je pre Potopa, Zemlju ispunjavala nama nepoznata lepota Božjeg stvaranja u obliku potpune ravnice. Nakon prvog greha, Bog je odlučio Sinove Božje naseliti na uzvišenije mesto, nazvano Rajsko naselje. Sličnu paralelu nizine i brežuljka tražio sam u Vojvođanskoj regiji i njezinom Sombor – gradu.

centar Sombora

Nova pustolovina započela je na dan praznika Svete Trojice, kada se u Bjelovaru slavi Veliki Stvaratelj. Pravoslavna crkva u Bjelovaru posvećena je Bogu Ocu, koji je Svojom Rečju osmislio vidljivi i nevidljivi svet, Njegovom Sinu koji je Izvršitelj Očevih misli i Duhu Svetome, koji je u ta drevna vremena zagrejeo vode ispod i iznad svoda i tako ih učinio plodnim za život.

crkva podignuta iznad bačke ravnice

Nisam ljubitelj folklora kojeg su nam predstavili ispred crkve, ali moja obitelj, moji prijatelji iz rodnog kraja, okupljeni ovde, dodali su ipak zanimljive tonove ovom prazničnom programu. Obzirom da me od folklora više zanimalo istraživanje i otkrića, pokorio sam se novim koordinatama koji su me usmeravali prema bačkom delu Vojvodine. Nakon nekoliko sati vožnje, Bačka i Sombor, postaju moj privremeni, petodnevni dom. Hotel, baroknog stila ugostio me na interesantan način, osmehom. Brzo smo razbacali stvari po sobi i brzinom munje prepustili se istraživačkoj intuiciji, zakoračivši u centar Sombora. U Somboru, mnoštvo puta prva sledeća ulica je upravo ona iz koje sam malopre izašao, sve je tu, sve je blizu, i sve na ravnom neiskrivljenom tlu. Drugi deo istraživačkog tima, koji je jedini znao za koordinate dugo traženog Somborskog rajskog brežuljka odveo me na odredište. Pronašao sam traženo čudo, manastirsku crkvu posevećenu Svetom Stefanu koja je kao duhovna tvrđava uzdignuta iznad ostatka bačke ravnice.

Bogorodica Lepavinska 

Pronašao sam jedini manastir ove regije. Jedini manastir Srpske Pravoslavne Crkve koji najbolje oslikava drevna vremene Božjeg Stvaranja. O njemu ne brinu monasi kako je to uobičajeno u Srbiji, već Ikona. I to ikona Presvete Bogorodice Lepavinske, koju često nalazim na svojim putovanjima po Srbiji i koja je na naslovnoj stranici moga bloga. Obišavši mnogo „duhovnih tvrđava“ po Srbiji, primetio sam da manastiri, isto kao i njihovi Igumani, ne vole biti usamljeni, pa im kao Božji dar prilaze ikone. Upravo iz tog razloga Lepavinska Bogorodica, ovog usamljenog dragulja raduje u rajskom okruženju.

ikonostas u manastiru Svetog Stefana – Sombor

Sledeće večeri u centru Sombora, uz raspevane i radosne Somborce pronašli smo terasu gde se sviralo na ravničarskoj vojvođanskoj tamburici. Opustili smo se od istraživanja uz čašicu dobrog vina kojeg smo lagano ispijali na vetrovitoj terasi jednog od somborskih restorana. Bio sam radostan i posebno oduševljen te večeri, jer sam bio svestan da sam pronašao traženo rajsko brdašce u Bačkoj, koje svojom pojavom podseća na Božju tvorevinu Rajskog naselja iz Knjige Stvaranja.

Nenad Badovinac, Jun, 2012.

Поделите са пријатељима...