Митрополит Амфилохије и Архимандрит Гаврило, Атина, 2015.

Звао ме отац Гаврило тога дана да ми каже радосну вест. Обавестио ме да је позван да присуствује међународној конференцији о дигиталним медијима у Атини. Нисам знао о чему се тачно ради, само ми је било јасно да долази неко ново изненађење у којем ћу на неки начин учествовати. Проучавајући веб линкове о конференцији сазнао сам многе детаље. Организатори Прве међународне конференције о дигиталним медијима и пастирској бризи која се 7-8-9.05.2015. одржава у Атини су Пемптосија, OCN, Богослов.ру и институт Свети Максим Грк. Сви заједно имају за циљ да позову 75 говорника, научника, теолога и стручњака из интернет домене. Они долазе из 21 државе света и говориће о интернет технологији из своје стручне домене. Међу њима је позван и Архимандрит Гаврило да презентује своју јединствену интернет мисионарску праксу.

За себе сам накнадно резервисао авион и собу у хотелу Дивани у предграђу Атине и пријавио се за чланство на конференцији. Са малим кашњењем ипак сам успео да на време организујем лет у авиону са оцем Гаврилом и смештај у хотелу у којем више није било места за прву ноћ. Из Београда смо кренули са Др. Драганом Караном, професором са Теолошког факултета у Београду. Кренули смо ноћу, а у Атину смо стигли око 03:00 сата после поноћи. Тамо нас је дочекала сестра Сања Павков, очева сарадница на пројекту Лепавина.орг. Дочекала нас је касно у ноћи и превезла нас до хотела. Предложила је да нам се придружи одмах ујутро. Отпратио сам оца до његове собе, узео благослов и кренуо назад на рецепцију хотела. Нисам имао резервисану собу за прву ноћ, али сам био спреман да прву ноћ бдим у ходнику хотела. На рецепцији су ми рекли да ће ускоро да се ослободи једна соба само за прву ноћ, а касније ће ме преместити у другу собу. Хтео сам да оставим аконтацију, али на моје изненађење, кредитна картица је била скоро празна, јер је дошао крај обрачунског периода. А остаке картице које сам имао нису примали као аконтацију.

Чекао сам у ходнику хотелу. На моје изненађење у хотелу се тих дана одржавала презентација DMS софтвера. То је мој сегмент пословања. Обишао сам њихове штандове и видео идеје о којима размишља моја конкуренција. Закључио сам да смо ми, као и конкуренција стабилни и да стојимо врло добро у нашој информационо-технолошкој домени софтвера за ауто-индустрију. Негде око 4:00 сата ујутро дали су ми собу у којој сам могао да преспавам остатак ове врло турбулентне ноћи. Због интервентности хотела да ми изађу што пре у сусрет, соба није била баш идеална. Није било јастука на кревету, инсталације у купатилу су биле истрошене па су до јутра осигурачи прегорили. Када сам се пробудио није било струје у соби. У соби је било светлост дана, али у купаоници потпуни мрак, без могућности туширања. Звао сам рецепцију да пријавим грешку, али они у свом систему нису видели грешку. Потражио сам осигураче и поново их укључио. Кренуо сам уморан и исцрпљен по оца и стигли смо на време отварања конвенције.

Пре предавања придружила нам се сестра Сања Павков. Господин Никос Гоурарос је отворио конференцију од стране института Свети Максим Грк. Затим су на бину изашли остали предавачи из многих држава света. Др. Анна Данилова је причала о свом интернет пројекту Правмир.ру. Отац Бассам Нассиф је причао о Духовним наочарима за веб сурфере. Чули смо и презентацију сајта Рублев.ру од господина Jури Грyмов. Занимљиво предавање било је од господина Христопхера Метропулоса из организације Ортходокс Христиан Нетворк о нашој спремности за деловање у групацији од 3 милијарде интернет корисника у свету. Првог дана конвенције смо сазнали једну дивну вест, а то је да су оца Гаврила позвали да присуствује дискусији на округлом столу која треба да се одржи сутра на тему коришћења фејсбука у мисионарењу. Новинари који су били присутни на конвенцији распитивали су се како и када ће моћи да направе интервју са оцем Гаврилом.

Након групе занимљивих предавања био је организован ручак. На ручку смо се придружили господину Клаусу Кенету, светски познатом предавачу који је о свом животном искуству написао неколико књига и који је много пута гостовао у нашој земљи. Уз ручак смо са г. Кенетом разговарали о детаљима његовог животног пута. После ручка праатили смо остала предавања. Чули смо предавање г. Клауса, а врло занимљиво излагање имао је и Митрополит Нектарије из Хонг Конга о теми – Фејсбук мисионарење. До краја дана излагало је још десетак предавача, а завршну реч дао је старац Јефрем, игуман манастира Ватопед на Светој Гори. Након само неколико тренутака одмора била је припремљена вечера у врло занимљивом амбијенту испред хотелских базена. Сви столови су били означени бројевима, па сам на листи са именима пронашао наш стол. Не знам зашто, али наша имена су била на на првом месту листе. Седели смо неко време сами за столом, нисмо знали ко ће нам се придружити. Сви остали столови су били попуњени. Касније нам се придружила група младих људи, новинари Правмир.ру из русије и волонтери Пентусије из Грчке. С обзиром да отац много ради са младим људима на фејсбуку. Ово смо схватили као једну велику захвалности младих људи према очевом раду. Окупљање младих око оца, било је у једну руку схваћено као захвала свих младих које отац Гаврило окупља око себе на свом фејсбук профилу.

Касније се отац срео и разговарао са светогорцима и грцима чије разговоре нисам могао пратити. Но, по изразу лица причали су о врло занимљивим темама. Мноштво сусрета, предивних доживљаја и занимљива искуства испунили су први дан конференције. Отпратио сам оца до собе и отишао у своју, нову собу, коју су ми доделили, и која је била и више него по стандардима хотела са пет звездица. На последњем спрату са погледом према мору, према Атини и хотелским базенима у чијем амбијенту је била припремљена вечера током које су се догодила многа чудеса које моја емоционална чула ни дан-данас не могу да објасне.

Ненад Бадовинац,
Мај, 2015.

Поделите са пријатељима...