Пројекција филма у Банском двору у сали “Вијећница”.

Културно вече током којег је емитован филм Русија – велика тајна, водио је г. Марио Ћумуровић и то следећим речима: “Добро дошли на вечерашњу пројекцију филма “Русија – велика тајна“. Рећи ћу неколико речи о аутору филма. Дело говори о творцу и свако од нас талентован је за нешто, таленте нам даје Господ, а наше је да их препознамо на време и да их умножавамо. Аутор филма Ненад Бадовинац има много талената и ми који пратимо његов рад знамо да он све што ради, ради да би било Творцу на славу, родитељима на радост, а држави на корист. Филм “Русија – велика тајна” којег је Ненад Бадовинац створио је настао уз молитве оцу Гаврилу Лепавинском. Филм нам доноси велику корист, јер нам говори о Русији о којој се не може никада довољно рећи. Ненад је до сада издао књигу “Сусрети са светим местима” и режирао је путописни филм “Десет дана на Светој Гори” који је преведен на неколико језика и до сада има преко 100.000 јутјуб и фејсбук прегледа. Ускоро треба да изађе ненадова нова књига “Како сам срео свог духовног оца, Архимандрита Гаврила (Вучковића)“. Ненад је вебмастер сајта манастира Лепавине и уредник је онлајн радио Благовести, којег је 2007. године основао, сада блаженопочивши архимандрит Гаврило. Ненад води информатичку фирму “Азелија” у Београду и докторант је на Факултету организационих наука у Београду. То су неке главне информације о аутору филма. Ненад и ја смо се упознали код оца Гаврила у манастиру Лепавина. Познато је да је отац Гаврило био један од најпознатијих интернет мисионара. Ненад је као његово духовно чедо наставио његово мисионарско дело и сада помаже у ширењу речи Христове. Сви смо слободни и позвани смо да се духовно и интелектуално богатимо. Филм који ћемо погледети ће нас духовно обогатити и омогућиће нам да сазнамо више о Русији, о царској Русији, о светој Русији”. Након уводног говора, Марио је предложио да погледамо филм.

Марио се након пројекције филма обратио публици и тада рекао: “Хвала вам за вашу пажњу. Са нама је Ненад Бадовинац, и сада би искористио прилику да кажем неколико рећи. У првих 20 година бољшевизма у Русији затворени су сви манастири, духовне академије и око 60.000 храмова. Уништене су цркве, светиње и мошти светитеља, а више од 100 милиона православаца било је у репресији. Многи су убијени у логорима, више десетина хиљада мученика, а међу њима и царска породица Романов. Ми православни Срби поносимо се моштима Светог Василија Острошког, кога прослављамо на данашњи дан. Нити један светитељ није рођен као свет. Светост није безгрешност, већ доказ покајања. Сви ми очекујемо васкрсење мртвих. Бог је учинио да после изласка душе из тела, тело трули, а ето Бог је учинио да мошти многих светитеља миомиришу.  Бог није допустио да мошти многих светитеља које смо видели у филму нестану. Бог даје живот вечни и светост није одабрана само за посебне људе. То је реалност на коју смо сви позвани, Свети Василије Острошки у свом времену, а царска породица Романов у свом времену. Сада Острог сведочи православну веру са Светим Василијем и Светим Савом, али и са Руским светитељима, Светом Ксенијом, Светом Матроном Московском, Светим Серафимом Саровским и многим другим светитељима. Бог свима нама даје снагу да будемо православни у друштву. Наш узор треба да буду сви свети људи. Ми треба да се угледамо на њих. Светост се не достиже рођењем, већ покајањем.”

Водитељ г. Марио Ћумуровић.

Марио: После ових речи имамо прилику да поделимо част са Ненадом Бадовинцем који је аутор овог филма и који нам је дао прилику да кроз његове путописе сазнамо о многим Светим местима. Сада имамо прилику да му поставимо питање.

Коментар из публике (г. Гаврило).

Гаврило: Прошле године сам путовао Русијом и многа сам света места обишао које сам у филму препознао. Ја вама Ненаде желим да честитам на изванредном раду. Тешко је од мноштва светих места изабрати материјал који треба у овом облику да стане у тако мало времена. Нарација је одлична и врло одмерено сте урадили филм. Желим вам успех. Филм заслужује емитовање на телевизији и мислим да заслужује и награде на фестивалима. Мислим да је важно да наставите сличан рад, можда путопис Јекатеринбургом и осталим местима значајнима за Царску Русију. Желим вам успех и драго нам је Ненаде што сте тако лепо представили Русији. Свако добро у раду вам желим.

Ненад: Хвала вама. Мени је заиста велика част што сам вечерас у Бањалуци, рећи ћу вам како је филм дошао до Бањалуке, али без обзира на то, сви ми који смо духовно проходали у Лепавини много смо везани за Бања Луку и за народ који овде живи. С обзиром да су моја путовања по Русији кренула из Лепавине и то са благословом оца Гаврила, из тог разлога цео путопис има посебну лепавинску ноту. Не постоји могућност да се сва света места велике Русије сместе у репортажу, зато сам одабрао она света места која су Романовима и Руском народу најзначајнија. Није потребно обићи целу Русију да би се схватила њена величина и духовност. У другом делу филма описује се Царска Русија. То је прича која се наставља са лепотама Петрограда и царске породице Романов. На једној од претходних пројекција филма, добио сам савет да наставим писати други део путописа о царској породици Романов. Та прича не би била научни рад, већ инспиративни путопис о цару Николају Другом. Иначе, прва пројекција филма била је пред око 15-так људи. Када сам после филма хтео да објавим запис на свом блогу “Записи и репортаже”, узео сам слику свете Јелисавете и њеног супруга Сергеја Александровича и тада, писајући објаву приметио сам да је прва пројекција филма била одржана 18.02, на дан када се обележава страдање Сергеја Александровича. Филм је недавно емитован на првој руској православној телевизији “ТВ Сојуз”. Примећујем да филм води мене и на један мистичан начин сам себе презентује народу. Оно што сам ја могао дати је труд око израде филма, а сада филм некако сам себе промовише.

Влатка: Ја желим да честитам брату Ненаду и да му захвалим што је представио филм. Пуно људи је данас отишло на Острог. Сигурна сам да би било добро да поновимо пројекцију овог филма.

Ненад: Може, заинтересован сам да поновимо пројекцију филма. Важно је константно обележавати 100-годишњицу страдања царске породице Романов. Тако ће народ бити свестан њихове велике жртве коју су поднели за свој народ и православни народ којем и ми припадамо. Русима као народу много значи то што ми обележавамо и то што нећемо заборавити царску породицу Романов. Значај који су Руси дали овом филму је његово емитовање на највећој православној телевизија у Русији, “ТВ Сојуз”, иако они ретко пуштају филмове стране продукције.

Дејан: За потребе емитовања филма на ТВ Сојуз требало је да филм буде синхронизован на руски језик, како си то успео?

Ненад: Моја другарица и њен супруг који живе у Белорусији су ми помогли око нарације на Руском језику. Наиме, њен супруг је направио нарацију на Руском језику, а он се професионално бави обрадом звука и диригент је у једном хору. У много чему помогли су ми моји пријатељи. Један од њих је и Стаменко Мијатовић који је организовао ово културно вече и потрудио се око свих детаља које је било потребно организоват да би се одржала пројекција филма. Исто тако захвањујем се и драгом пријатељу Марију Ћумуровићу који је на један врло занимљив начин водио и увеличао ово Бањалучко културно вече.

Гаврило: Ви сте тако лепо повезали Лепавину са филмом. Исто тако повезали сте улогу Царске породице и Српски народ. Мислим да сте јако талентовати за рад којим се бавите и да ваш рад може бити један од начина како можемо као народ вратити велики дуг Русији. Осим тога, свима препоручујем филм као једну врсту водича Русијом. Мислим да сте нашли меру, бар судећи по овом филму, као начин којим би могли да одужимо дуг нас Срба према Русима.

Марио: Ненаде, да ли још треба нешто да додамо?

Марио предаје поклон аутору филма (Света Ксенија Петроградска, ручни рад Биљане Гаврић из Бања Луке).

Ненад: Данас се у Бањалуци одржавало неколико важних манифестација, овде у граду се одржавао полумаратон, обележио се и Дан војске Републике Српске. Многи су отишло под Острог да се поклоне Светом Василију. Уз приличну гужву у граду и кишу која пада цело поподне, ви сте велико изненађење за мене, јер ни мало се нисам надао да ћете својим доласком до последњег места попунити салу и доћи у овако великом броју. Много вам на томе захваљујем.

Марио: Како смо почели са молитвом, тако ћемо и завршити ово културно вече, са молитвом.

Уредио Ненад Бадовинац,
12. мај, 2019.

Поделите са пријатељима...