Последња Руска царска породица – Романови

Страдалну судбину са мученичком кончином, доживео је руски цар Николај II Романов, заједно са својом породицом – супругом, сином и кћерима. По директном наређењу Лењина, вође Бољшевичке револуције, у ноћи 16. на 17. јул 1918. у приземљу Ипатијевог дома у Јекатаринбургу, стрељана је читава Царска Породица: цар Николај II Романов, његова супруга царица Александра, царевић Алексеј, царевне: Олга, Татјана, Марија и Анастасија, као и слуге које су остале верне помазанику Господњем до смрти – лекар Боткин, собарица Ана Демидова, лакеј Труп и дворски кувар Харитонов. Бољшевици су их у подруму поставили уз зид и у њих пуцали, док их нису све побили.

После убиства Царске Породице у Јекатеринбургу, многи су се у Русији сетили пророчких речи Светог Авеља Затворника, прозорљивог подвижника који је живео у другој половини 18. и првој половини 19. столећа, који је још цару Павлу I Романову прорекао шта ће бити с његовом лозом, са Романовима. Када је Цар Павле упитао Св. Авеља коме ће предати царску власт његов праунук, Св. Авељ му је одговорио: „Николају II – светом цару. Царски венац замениће трновим, његов народ ће га издати, као некад Сина Божијег“.

Сâм цар-мученик Николај II је, такође, пророчки говорио о својој мученичкој смрти: „Чврсто сам и потпуно уверен да је судбина Русије, у рукама Бога Који ме је поставио овде где сам. Шта год да ми се деси, ја ћу се покоравати Његовој вољи, свестан да никада нисам мислио ни на шта друго осим на службу земљи коју ми је Он поверио.“

Из нарације за филм “Света и царска Русија“.

Аутор: Ненад Бадовинац,
17.07.2018.

 

 

Поделите са пријатељима...