Реализација нових начина коришћења интернет технологија било је уобичајено за оца Гаврила, и за нас, његове сараднике, чланове интернет мисионарске заједнице манастира Лепавине. Уствари, то су били најневероватнији начини коришћења савремене комуникационе технологије. Коришћење информационе технологије за ширење вибрација духовности међу младима до тада нико није покушао да оствари, а ми смо то упорним радом постигли. Управо о том успеху било је речи на одржаној трибини у месту Лакташи, недалеко од Бања Луке. На позив госпође Владиславе Васић-Тил и њеног супруга, господина Хорста Тила, одржао сам трибину на тему Мисионарско дело блаженопочившег архимандрита Гаврила (Лепавинског). Предложио сам да њену идеју реализујемо у периоду када се обележава година дана од упокојења оца Гаврила. Тако је и било, јер већ у јуну 2018, у организацији Српског културног и просветног друштва “Просвјета” из Лакташа, Република Српска (БиХ) и са благословом протојереја оца Радивоја Сарића, одржана је ова трибина у “Дому културе” у Лакташима, 07.06.2018.

Трибину је отворио господин Миленко Ћеркета, а окупљеним слушаоцима говорио сам о мисионарењу оца Гаврила на интернету. Припремио сам неколико видео прилога. Први видео прилог био је са биографијом архимандрита Гаврила, после којег сам наставио са представљењем интернет мисионарског модела који је осмислио и водио отац Гаврило.

У очима многих приметио сам сузу тужног сећања на оца Гаврила и на његову несебичну љубав којом је крепио и духовно уздизао сваког ко је од оца Гаврила тражио помоћ. Користећи савремене технологије у свом монашком позиву, доказао нам је да људи и технологија могу и требају да живе заједно, да су нераздвојни сапутници којим се креће савремени човек и да је потребно технологију искористити на добро. Била је то трибина, као још једна звезда која се појавила на небу сећања на блаженопочившег архимандрита Гаврила.

За организацију трибине побринули су се госпођа Владислава Васић-Тхиел и господин Хорст Тхиел, а отац Стојан Ђурђевић се након трибине обратио организатору рекавши да је срећан да је имао прилику да се упозна са огромним мисионарским радом блаженопочившег архимандрита Гаврила. По завршетку трибине, Владислава и Хорст су ме позвали да се придружим њима и њиховим пријатељима у башти њихове породичне куће, где смо наставили дружење и разговоре на тему сећања на живот и дело архимандрита Гаврила. Сви заједно смо се сложили у размишљању, да нас је на дружење окупио управо наш духовни отац, архимандрит Гаврило Лепавински који је све време са нама, и који нас и даље међусобно окупља.

Ненад Бадовинац, 
Јун, 2018.

Поделите са пријатељима...