RadioBlagovestiV2

дизајн за мобилну апликацију за радио Благовести

У манастиру Лепавини прослављамо многе хришћанске празнике. Мени један од најлепших је Празник Рођења Пресвете Богородице. На споменути празник присустовао сам Божанственој Литургији на којој се окупило много народа. После Свете Литургије испред храма верни народ се послужио Славским колачем којег је осветио отац Гаврило. У том несвакидашњем празничном амбијенту испред храма сам са верницима разговарао о технолошки иновативним начинима којима млади могу да приступе Цркви. Многи од младих које сам сусрео су за чудотворну икону Пресвете Богородице Лепавинске и за Архимандрита Гаврила, настојатеља манастира дознали посредством савремених технологија. Многе које испред лепавинског храма упознам причају ми да су очевим молитвама успели да растерете своју монотону свакодневницу, а питајући их како су сазнали за манастир Лепавину, одговарају ми да су помоћу савремених начина комуникације сазнали за манастир и исцељујуће благодејство Богородичине иконе Лепавинске. После свечане трпезе на којој су се сви верници послужили поводом празника Рођења Пресвете Богородице, посетио сам оца Гаврила. Осетио сам посебну радост у срцу разговарајући са оцем Гаврилом око израде нове верзије мобилне апликације која треба ускоро да постане доступна на интернету. Она ће омогућити власницима мобилних телефона са андроид операционим системом квалитетније слушање програма Радио Благовести, али омогућиће свим поштоваоцима оца Гаврила (којих данас само на друштвеној мрежи Фејсбук има више од 113.000) контакт са његовим благотворним мисионарским радом. На крају нашег разговора отац је благословио дораду мобилне апликације са новим функционалностима и питао ме са нестрпљењем када ће то да заживи.

Већ наредног дана сам у Београду договарао са програмером ефикасне функције нове апликације које треба да између осталог омогуће: Слушање Радио Благовести, преглед web садржаја НОВО НА ЛЕПАВИНСКОМ САЈТУ, нотификације којима ће отац Гаврило посебним системом обавештавати слушаоце о духовним темама, затим у плану израде су и посебне анкете за слушаоце нашег радија, те GPS мапе са упутствима за долазак до манастира Лепавине, као и многе друге опције које ће кориснику омогућити да буде у контакту са благословом из манастира Лепавина. Обавезу за израду графичког дизајна нове апликације преузео је на себе Марко Бакић, који је ефикасним потезима дигиталним кистом заокружио визуелни идентитет нове апликације.

Пратећи духовне садржаје које одабире и на интернет поставља отац Гаврило, млади све више осећају благостање живота, јер уз очев труд они и на интернету могу да пронађу духовно мисионарско слово. Апликација за мобилне телефоне коју развијамо, треба да омогући да интернет пројекти Архимандрита Гаврила постану још доступији савременим генерацијама верника. Ми се трудимо да понудимо младима могућност да обзирније и сврсисходније користе савремене интернет технологије и да их све чешће користе за приступ духовним садржајима. Гест заинтересованих људи којих је данас на очевом профилу преко 113.000 свакодневно ме инспирише на развој оваквих апликација које ће младима помоћи да се приближе Небеском Оцу. Савремени млади човек жели да се приближи Богу и чезне за Његовом појавом у властитом животу, а отац Гаврило непрекидно помаже младима у томе јер шаље свима благослов из манастира Лепавине.

Ненад Бадовинац,
Октобар, 2014.

Поделите са пријатељима...