Филм: Десет дана на Светој Гори
Режија: Ненад Бадовинац
Трајање: 44 минуте
Производња: 2015.године

Кроз 44 минутни путописно-религиозни филм водим вас на скривено и многима недостижно место, на место заборављене духовности – водим вас у десетодневни обилазак Свете Горе Атонске. Филм је доступан на Youtube.

10 дана на Светој гори

Након десет дана, понео сам са Свете Горе делић духовног искуства којег желим да поделим са вама. Одабраним прилозима истакао сам осим природне и ону њену духовну лепоту, која не може да се смести на фотографију. До сада сам писао о Светој Гори, али уверен сам да ћу духовне лепоте Свете Горе најреалније представити аудио-визуелним материјалом. Желим да вас филмом проведем кроз лично Светогорско искуство, и да вас упознам са њеним истинским духовним лепотама.

Посетићемо Кареју, затим манастир Пантелејмон у чијој ћемо иконописачкој радионици доживети светогорску мистичну лепоту средњовековног доба у којем нема индустријског препорода и информационог доба. Са једним прилогом упознаћемо знаменитости манастира Симонопетра, доживићемо незабораван поглед са високих стена на којима је подигнут овај манастир, а већ са другим прилогом посетићемо подножје Атоса, тј. Скит Свете Ане и Каруљске испоснице.

Многи су ми саветовали да не идем пешке на исцрпљујући пут до Каруље, но нисам желе да их послушам. Провешћемо два дана у манастиру Хиландар, доживећемо Есфигмен, Ватопед и манастир Иверон у којем се налази извор воде посвећен доласку Пресвете Богородице на Свету Гору. Дубоко у сећање урезаће вам се незабораван поглед из Буразерске келије према врху Атоса. Одабраним прилозима истакао сам осим природне и ону њену духовну лепоту, која се не може сместити на фотографију. До сада сам писао о Светој Гори, али уверен сам да ћу духовне лепоте Свете Горе најреалније представити аудио-визуелним материјалом. Желим да вас филмом проведем кроз лично десетодневно Светогорско искуство, и да вас упознам са њеним истинским духовним лепотама.

Гледајући путописно-документарни филм „Десет дана на Светој Гори“ доживећемо стеновите и неприступачне пештаре Атоса у којима су подвигом живели, многи угодници Божији. Те тренутке једино филм може да забележи, јер речима би то било немогуће. Пешаћићемо, пловићемо, пењаћемо се, возићемо се светогорским камионетом, радићемо и упознаваћемо. Упознаћемо духовне и природне лепоте Свете Горе Атонске у којој се вечно слави Створитељ света и где њени становници непрекидно упражњавају умно-срдачну молитву за спас целе васионе.

     Ненад Бадовинац

Погледајте цео филм

 

Поделите са пријатељима...