dmopc151Прошло је три месеца од одржавања Конференције о дигиталним медијима и православној пастирској бризи, одржаној у мају, 2015. у Атини. Са Конференције, отац Гаврило и ја смо се вратили кући пуни незаборавних утисака, јер смо доживели припадност најснажнијој мисионарској заједници у Православном свету. Учесници на конференцији били су из свих крајева света. Осећали смо међусобну повезаност и блискост. Повезали смо се интернет технологијом, али и снажном вољом која нас, на међународном нивоу, држи окупљене и спремне да учинимо све што је у нашој моћи како би се савремене технологије максимално искористиле у мисионарске сврхе. Сви учесници конференције су се убрзо уклопили у заједницу, јер смо, уосталом, једна велика породица која је непрестаном контакту путем интернета. Тамо смо имали прилику, да се након дужег времена, лично упознамо и разменимо искуства. То нам је омогућило, да убудуће, увек осећамо блискост и присутност снажној заједници идејних ствараоца. Конференција је омогућила да останемо повезани интернетом. Сви учесници на Конференцији, имају привилегију, повезаности прелепим искуством, дружењем и незаборавним сећањем на тродневно дружење у Атини.

Током последња три месеца, утисци су се слегли и сада уочавам закључке Конференције. Ова заједница савремених интернет мисионара, је попут апостола из првих векова Хришћанства. Способни су и прилагођени данашњим турбулентиним временима, у којима интернет технологије преузимају првенство у комуникацији. Присутних 75. чланова из 21 државе, показали су високу заинтересованост о сфери дигиталне технологије. Све у циљу ширења Хришћанстсва. Од Конференције је прошло три месеца, током којих је отац Гаврило, са нашом интернет мисионарском заједницом манастира Лепавине наставио да ради на својим пројектима. Статистички гледано, данас највеће успехе у мисионарењу остварују управо свештеници и монаси који у мисионарењу користе савремене интернет технологије. Конференција у Атини, окупила је најзаслужније православне интернет мисионаре. Неки примају захвале за теоријски рад, а неко, попут оца Гаврила из манастир Лепавине, и за практични рад. Сусрет у Атини потстакао нас је да још снажније делујемо на пољу друштених мрежа и интернет радија. У наредна три месеца, отац Гаврило показао је помаке ка остварењу својих нових идеја, који су само део једног великог пројекта, имајући циљ, да се отац, са мисионарском интернет заједница манастира Лепавине, максимално приближи верницима и свим потенцијалним верницима. На конференцији су оца Гаврила препознали као духовника, који се показао као један од најуспешнијих практичара у свету интернет мисионарења.

dmopc15Мисионарска интернет заједница, при манастиру Лепавина, проучава и активно користи савремене Интернет технологије за остварење својих интернет мисионарских циљева. Отац Гаврило, као главни уредник Мисионарске интернет заједнице Манастира Лепавине, осмишљава нове идеје, користећи претходна искуства и закључке. На Конференцији у Атини, позитивно смо оценили остале учеснике који се баве практичном применом интернет технологија. Имајући у виду, да народ, све више, до православних садржаја долази управо путем интернета, могу са сигурношћу рећи да ова мала група људи сачињава најзначајнију заједницу, за ширење православне речи. Свих 75. одабраних стручњака и учесника ове конференијце у практичном смислу преузима првенство у стварању заједништва које полако прелази из виртуелног у стварни свет. Прошао је први квартал од Конференције – примећујем да смо сви још више повезани, а то може резултирати, још бољим мисионарским резулатима којима савремени интернет мисионари све више теже. Спојили смо оно што је, однедавно, било неспојиво црквено и виртуелно. Видећемо како ће се наше повезивање одразити у свету, но, до сада, у првом кварталу, забележили смо велики помак са нашим интернет мисионарским пројектима. Томе је предходило велико залагање свих учесника конференције, који су нам дали снажан ветар у леђа, као подстрек да још више радимо и да стварамо нове позитивне резултате са којима Српска православна Црква, са оцем Гаврилом, као нашим најзаслужнијим интернет мисионаром не заостаје за осталим Православним Црквама у свету.

Ненад Бадовинац,
Септембар, 2015.

Поделите са пријатељима...