bozic1

Божић у Лепавини

Планирано путовање на Божићно богослужење у Манастир Лепавину, остварило ми се када је аларм на сату прекинуо Божићно јутро у 2 сата после поноћи. Кренули смо рано ујутро, а са нама у Лепавину је путовао мој мали кум Стефан. Из Бјеловара смо кренули са неколико аута. Путовање залеђеним и споредним путевима по околним селима, обогатило је иње на температури од -5 ступњева. Но, иње и танак лед нас нису успорили, тако да смо благовремено стигли на Јутарње богослужење. У манастиру Лепавини се окупио већи број верног народа. Сви заједно смо од јутра остварили пуноћу Божићне Лепавинске радости којој сви већим делом припадамо.

bozic2

Божић у Лепавини

Након јутарњег богослужења и прочитане Божићне посланице, од оца Гаврила смо добили јабуку као Божићни поклон. Сви верници су по изласку из храма обрадовани послуженом куваном ракијом која их је окрепила и угрејала. После богослужења, у рано хладно јутро, још док сунце није свануло заједно сам са Данијелом из Немачке и Сашом из Босне остао у трпезаријској кухињици где смо се уз шпорет на дрва и занимљиве разговоре грејали до почетка Божићне Свете Литургије.

bozic3

Припрема куване ракије

Заједно смо дочекали Божић, заједно се радовали Божићном празнику, а ту радост смо отац Гаврило и ја пренели путем постављених фотографија на интернет портал манастира Лепавине. Све оне који нису могли уживо да присуствују загрљају Чудотворне иконе Пресвете Богородице Лепавинске, бар су на виртуелни начин уз фото прилоге, имали прилику доживети Божић у манастиру Лепавини.

Ненад Бадовинац,
Јануар 2015.

bozic5

Кухињски радови 🙂

Поделите са пријатељима...