Овог пролећа сам неколико дана боравио у Бјеловару, мањем граду у којем нема много буке и који може да се похвали недостатком гужве у промету. Непланирано сам тог поподнева пролазио поред “Дома средњошколских ученика” и само што сам прошао зграду, чујем како неко виче замном. Окренуо сам се и видео С. која ми се обраћала: “Хеееј Ненадеее…”. Хтела је да ме поздрави, јер нисмо се дуго видели. Након што сам пришао да се поздравимо, предложила ми је да ми покаже институцију у којој ради. Рекла ми је да у Дому живи две стотине ученика и свакодневно овде на посао долазе десетине одгајатеља и осталог особља. Када смо ушли у зграду С. ме упознала са заједничким просторијама, спортским халама, читаоницама, информационим центром и просторијом за музичке активности. Упознала ме са Ј. који је у периоду одмора од учења био у тој просторији. Свирао је клавијатуру. Замолили смо га да нам одсвира једну песму по његовом избору. Размишљао је да ли да нам одсвира нешто што је он скоро компоновао! Била би то премијерна изведба његовог стваралаштва. Преломио је одлуку и отпевао нам је песму коју је написао и одсвирао ноте које је за њу компоновао.

Само пола сата раније шетао сам улицом, не слутећи шта ће ми се ускоро догодити. Нисам ни сањао да ћу овде упознати младог и надареног композитора који ће за мене премијерно извести своју песму која ће нам мене осатавити јак утисак. Одмах сам предвидео да ће његова нова песма имати велики број кликова на јутјуб. Објаснио сам себи да утисак песме није могао настати изненадно, јер очито је да се душа често игра са нама. Сетио сам се безбројних песама које свакодневно слушам, а које немају никакву емотивну вредност и јасно ми је сада да почетници могу изненадити својим способностима. Важна је промена код младих, и ако та промена буде унутрашња, и искрено окренута духовним вредностима, тада из дубине човека долазе нове духовне снаге за компоновање квалитетне музике. Свакоме су дане исте могућности, а на нама је да тежимо ка унутрашњем преображају да би створили нешто што може бити трајно. Немају сви такве амбиције, али сам сигруан да их Ј. има. Стога му желим много јутјуб кликова.

Понудили су ме касније рођенданском тортом, касније су ме позвали да вечерам у њиховој богато опремљеној мензи.  Пре одласка присуствовао сам проби фолклорне групе. Тек касно навече поздравио сам се са мојим гостопримцима и наставио пешаћити улицама овог малог града.

Ненад Бадовинац,
Април, 2018.

Поделите са пријатељима...