Гиорги Двали и Ненад Бадовинац

Хтео бих обавестити данашњи дневник да сам данас срео драгог брата у Христу, Гиоргија из Грузије. Гиоргија сам упознао 2016. године током путовања Грузијом. Ову земљу сам упознао на тадашњем поклоничком путовању које је било дуго више хиљада километара. Из Србије до Грузије смо путовали аутобусом и на том путовању упознали смо се међусобно и тада смо заједно упознавали Грузију. Путовали смо рутом као што показује слика:

Мапа нашег путовања под називом ГРУЗИЈА – ЗЕМЉА ХИТОНА ГОСПОДЊЕГ.

На путовању Грузијом упознао сам Гиоргија Двалија, грузијца који говори неколико страних језика. Добро говори српски, а српску историју зна боље од већине људи који су били са нама на путовању. Гиорги нам је био домаћин и путеводитељ по Грузији. Сви заједно смо провели ноћи и дане упознавајући Грузијске градове, светиње, дворце и осталу грузијску баштину.

Скроз десно: Гиорги Двали са оцем Јованом и верницима у трпезарији конака храма Архангела Гаврила.

Након готово четири године, на моје велико изненађење Гиорги и ја смо се поново срели на Светој Литургији. Пре четири године у Грузијским храмовима, а данас на Светој Литургији у нашем храму, Архангела Гаврила у Београду. После Свете Литургије послужили смо се кафом у конаку храма и затим са нашим сестрама и браћом отишли у оближњи ресторан где смо разговор започели на тему блискости Грузије и Србије, као и тему блискости грузијског и српског народа.

Заједнички ручак са грузофилима (са лева: аутор текста, Младен, Филип, Драгана, Невена, Гиорги).

Разговарали смо о културним различитостима источних и западних народа, о Европском и Азијском културном и религијском утицају на наше народе. Гиорги и ја смо у разговору закључили да без обзира на разлике истока и запада и без обзира на различите односе наша два народа према духовном живота, то нас не спречава да свакодневно продубљујемо везе између Грузије и Србије. Уосталом, истинска подела међу људима није по националној или религијској припадности, већ по људској опредељености на оне који желе чинити добро и на оне који то не желе.

После одличног ручка пуног домаћих специјалитета, да смо могли да бирамо између гризијског и српског вина, сви бисмо сложно, без икакве поделе одабрали чашу грузијског вина.

Ненад Бадовинац,
Београд
26.Јануар, 2020.

Поделите са пријатељима...