У мају 2015. године, организована је Прва међународна конференција за дигиталне медије и православну пастирску бригу у Атини (Грчка). На конференцији је учествовало 75 учесника из целог православног света који су излагали своја размишљања, идеје и практична решења на тему коришћења дигиталних технологија у сврху православне пастирске бриге. Архимандрит Гаврило (Вучковић) био је тада једини представник Српске православне цркве. Имао сам тада посебну част да присуствујем са оцем Гаврилом и тада сам му пружио сву неопходну техничку помоћ током његовог излагања. Отац Гаврило излагао је тему о интернет мисионарењи, тачније: “The Relationships between User and Pastor – The Implications of Internet Discourse“.

Тада сам се лично уверио да очево вишегодишње искуство коришћења интернета у сврху контакта са младима из целог света оставља дубоке трагове на духовни раст младих. На вишедневној конференцији упознао сам људе из целог света који користе дигиталне технологије на сличан начин као што је то за време свог земног живота радио и мој духовни отац, Архимандрит Гаврило (Вучковић).

Наредна, Друга конференција, одржана је 2018. године и то годину дана након упокојења оца Гаврила. Нисам се одазвао на позив организатора, јер сам сматрао да је са упокојењем оца Гаврила, интернет мисионарење које сам ја познао завршено и да је књига очевог интернет мисонарског рада затворена.

Ове, 2020. године у мају одржава се 3. Међународна конференција за дигиталне медије и православну пастирску бригу, ове године на Криту (Грчка). Одазвао сам се на позив организатора да учествујем на овогодишњој конференцији са својим научним радом. У међувремену се променио мој поглед на оставштину очевог рада, приближавања Божије речи младима уз коришћење нових технологија.

Моја идеја је да на овој конференцији представим могућност иновативног коришћења савремених дигиталних технологија на бази оних идеја чије је темеље давних година (од 2000. до 2015.) поставио мој духовни отац, Архимандрит Гаврило (Вучковић).

Моја идеја је да се рад оца Гаврила настави, а његов рад и труд да се не заборави. Исто тако, да се мисионарске идеје оца Гаврила и данас имплементирају, користећи данашње, напредније технолошке иновације помоћу којих ће реч Божија доћи до срца младих људи и свих оних који желе да напредују у свом духовном животу.

Ненад Бадовинац,
Март, 2020.

Поделите са пријатељима...