Успенски сабор

По благослову свог духовног оца, Архимандрита Гаврила (Лепавинског) неколико пута сам посетио Свету и Царску Русији. Ове, 2018. године у којој се обележава 100 година од страдања Свете и Царске породице Романов, желим да са вама поделим до сада неподељена искуства са тих путовања!

Пут нас је из Србије водио у Украјину. Возећи се двадесетак сати, ноћ и дан, имали смо могућност да се, на почетку нашег путовања, међусобно боље упознамо. Прва станица на нашем поклоничком путовању био је древни град Кијев. Када смо стигли у Кијев, сложили смо се око тога да „прескочимо“ разгледање свих оних предивних кијевских градских знаменитости и да одмах одемо у чувену Кијевско-печерску лавру, да бисмо боље упознали све оне, нама, људима из света, непознате духовне димензије живота које се могу открити у једној древној светињи Божијој као што је Кијевско-печерска лавра. Унутар зидина Кијевско-печерске лавре, уздиже се један од најлепших православних храмова који сам имао прилику видети. То је храм посвећен Успењу Пресвете Богородице – Успенски Сабор.

Храм је заиста огроман, изнутра на два спрата. По уласку у храм, одмах сам се попео на други спрат да бих одатле лакше пратио Свету Литургију. Дивио сам се прекрасној унутрашњости овог храма, украшеног предивним фрескама и иконама. Људска вера и побожност изградили су овај храм у знак захвалности Пресветој Богородици за све Њене богомајчинске молитве које Она узноси Своме Сину за спасење људског рода. У Кијевско-печерској лаври налази се много цркава и капела. Мноштво поклоника из свих крајева Украјине, Белорусије и Русије, али и са свих страна света, овде свакодневно долази да се помоли Богу и Пресветој Богородици, и да принесе свећу за здравље ближњих и покој душе упокојених. Гледао сам све те реке побожних људи које се сливају у светињу Божију са вером, надом и љубављу, и дивио се њиховој снажној жељи да у свој живот удахну једну другачију животну снагу и димензију, која долази од Бога кроз молитву и покајање.

Целивајући свети кивот са светим моштима

Људи у Кијевско-печерску лавру долазе из удаљених места, многи од њих се годинама припремају на долазак на ово Свето Место. Кијевско-печерска лавра је једно од најпосећенијих поклоничких места у читавом православном свету.

Након вишесатног обиласка храмова у Кијевско-печарској лаври, чекало ме изненађење. И то под земљом! Биле су то кијевско-печерске подземне пећине, у којима су се у прошлости подвизавале стотине и хиљаде православних подвижника. Многе од њих Бог је прославио због њихове вере. У подземним тунелима Кијевско-печерске лавре, у мраку и тишини, уз светлост многих свећа, у побожном трепету, прошао сам поред кивота са моштију готово стотину кијево-печерских Светитеља Божијих.

Над кивотом сваког од Светитеља налази се његова икона. Многе од тих икона чудесно мироточе, а благоуханије – миомирисања неописиве, надземаљске лепоте осетио сам у готово свим подземним ходницима! Светост Божија је живо присутна на овом светом месту. Нисмо се дуго задржали у подземним ходницима кијевско-печерске светиње да не бисмо ометали мир и тишину светиње Божије. Посета подземним пећинама Кијевско-печерске лавре једно је од духовно најпотреснијих и најузбудљивијих искустава које сам доживео на досадашњим поклоничким путовањима.

Кијево-печерска лавра, поглед на реку Дњепар

Након посете Кијевско-печерској лаври и њеним чудесним подземним пештерама, са сваким новим тренутком овог предивног поклоничког путовања, био сам све уверенији у то да за човека права животна прича почиње тек онда кад се у његовом срцу роди спремност да се, из љубави према Богу, удаљи од овог видљивог света, да крене у потрагу за оним скривеним бисером Царства Божијег. Томе и служе поклоничка путовања по светим местима као што је Кијево-печерска лавра, као једно од четири Богородичина стуба на земљи, уз Свету Гору, Свету Грузију и манастир Дивјејево у Русији.

Ненад Бадовинац,
Јун, 2018.

Поделите са пријатељима...