Русија је земља бескрајних пространстава европских и азијских, земља непрегледних житних поља и степа, брезових шума и сибирских тајги, снежних планинских венаца, огромних речних сливова и безбројних језера, пребогатог духовног, историјског и културног наслеђа и, како се испоставило, за мене, још неоткривених, потпуно неочекиваних и неописивих духовних богатстава. Долазећи често у манастир Лепавину, нисам пропуштао прилику да се сваки пут помолим у манастирској капели посвећеној великом руском светитељу Светом Тихону Задонском, коју су подигли Руси-избеглице када су, бежећи од бошљевичког прогона, двадесетих и тридесетих година прошлог столећа спас потражили у тадашњој Краљевини Југославији, а неки од њих доспели и до манастира Лепавине.

Мој духовни отац, архимандрит Гаврило (Вучковић) је, током последње деценије свога живота, остварио јаке везе са руским православним интернет-мисионарима. Управо преко њега, мог духовног оца, пружила ми се прилика да боље упознам Русију, њена духовна, природна и културна богатства, која се простиру на седамнаест милиона квадратних километара њене територије од Балтичког и Црног мора до Тихог океана, од азијских пустиња и тундри до Северног леденог океана.

Да сам кренуо путем уобичајеног путописног истраживања, сигуран сам, биле би ми потребне не године, већ деценије да упознам само део, тачније делић оне тајне које се зове – Русија. Међутим, уместо вишедеценијског или, макар, вишегодишњег истраживачког путовања по Русији, могао сам себи да приуштим свега неколико кратких путничко-поклоничких дана за обилазак руских светих места и да на тај начин учиним почетак својих истраживања и откривања духовних богатстава Русије. На пут сам кренуо са жељом да доживим руски народ и руску православну духовност – непосредно, из прве руке, да откријем оно што се не може наћи у књигама о Русији, већ се може доживети искључиво тамо, на лицу места, на тлу Русије, у сусрету са стварним руским људима и народом.

Било ми је лакше кренути на овакво истраживачко путовање, знајући да је у Русију, пре мене, већ „стигао“ мој духовни отац и то путем мисије на интернету. Архимандрита Гаврила (Вучковића), као интернет мисионара, упознали су многи православни Хришћани, са свих континената света. Сама та чињеница мени је, у духовном смислу, суштински олакшала истраживање духовних знаменитости и тајни Русије. Желео сам да одем у Русију, да бих упознао руски народ, који, како верујем, и даље живи по предању Свете Русије, вековне православне историје, културе и вере. Нарочито сам желео да истражујем време у коме је живео последњи руски цар-мученик, Свети Николај II Романов, и историјске споменике и светиње Божије везане за то време.

Благослов за путовање у Русију добио сам од свог духовног оца, архимандрита Гаврила (Вучковића), који ми је дао савет да на тако далек пут не идем сâм, како сам то првобитно замислио. Отац Гаврило ми је рекао да ћу Русију најбоље упознати ако на путовање будем кренуо са групом поклоника. Тако је и било. На пут у руске даљине кренуо сам са групом поклоник из Србије, са побожним људима који су имали исти циљ као и ја – да упознају истинску Русију. Моје прво истраживачко путовање по Русији збило се 2006. године. Путовао сам на релацији од Кијева, на западу, до Дивјејева на истоку, и од острва Валаам на Ладошком језеру, на северу, све до манастира Почајево који се налази у југо-западној Украјини. На том првом путовању почео сам да упознајем оно што се назива Светом Русијом. На другом, пак, путовању, које се десило десетак година касније, упознао сам и други део руске душе – оно што се назива Царском Русијом. Тако сам, по благослову свог духовног оца Гаврила, био у прилици да, у размаку од десетак година, доживим ова два „дела“ или аспекта живота древне и савремене Русије, која су данас обједињена управо захваљујући светости и молитвама многострадалног и многовољеног руског цара-мученика Светог Николаја II Романова. Светитељски лик Св. цара-мученика Николаја II Романова обасјава нарочито ову, 2018. годину, јер се ове године, не само у Русији, већ и у читавом православном свету, обележава стогодишњица мученичког страдања за Христа и веру православну Царске породице Романових – Светог цара-мученика Николаја II, Свете царице Александре, Светог царевића Алексеја и Светих царевни Татјане, Марије, Олге и Анастасије.

Ненад Бадовинац,
Мај, 2018.

Поделите са пријатељима...