У месту Флорина – Лерин, у Грчкој, посетио сам манастир који је посвећен Светом Аугустину који је живео у трећем веку. На улазу у манастир дочекала нас је мати Нектарија која је гостопримница у манастиру. Прво су нас послужили кафом и колутакијима – грчким специјалитетом. Разговрали смо о разлогу мог доласка у посету Прилепу у Македонији, а то је представљање путописног филма о светој и царској Русији: “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА”. Мати Нектарија нас је касније повела у посету тропрестолном храму посвећеном Св. Аугустину, Светој Синклитикији и Светој Марији Египћанки. У манастиру постоје још два храма. Други је посвећен икони Богородици Заступници, а трећи је посвећен мајци Светог Аугустина, Светој Моники.

Света Моника

Током посете великом храму, мати Нектарија ми је предложила да више прочитам о Светом Луки Кримском – Синфериопољском (Војнојаснетски) ког веома поштују православни Грци. Пре одласка поклонили смо се гробу Митрополита Аугустина Кандиотиса (Флоринском) ког народ сматра као светитељем. Био је велики наратор, говорник и велики теолог, савременик и пријатељ Светог Аве Јустина.

Трпезарија Флоринског манастира.

Гостопримница манастир уређена је у једном класичном традиционалном стилу. У овој просторији долазе верници након службде у којој се, уз кафу и послужење, окрепе како међусобним разговорима, тако и проповедима духовника.

Након што смо напустили флорински манастир, отишли смо у средиште града Флорина да се упознамо са овим малим градићем чији становници уживају у честим шетњама уз реку и испијању кафе са најближима у неким од многобројних кафића који се ту налазе. У средишту града налази се и храм за који су ми рекли да је у њему настао “Флорентиски покрет истинских православних хришћана у Грчкој”, од којих потиче и који су основали Старокалендарски покрет у Грчкој. Тај покрет основан је управо овде у граду Флорини. Њихов основатељ и вођа је био Митрополит Хрисостом Кавуридис (Флорински). Заиста је много интересантних места које сам посетио у овом малом грчком граду који се налзи тик уз границу Грчке са Северном Македонијом.

Ненад Бадовинац,
Новембар, 2019.

Поделите са пријатељима...