са лево: Ненад Бадовинац, господин Радоваин Дожудић и господин Миле Радовановић

Са лева на десно: Ненад Бадовинац, господин Радован Дожудић и господин Миле Радовановић

У организацији Српског народног вијећа Бјеловарско-билогорске жупаније и под покровитељством Министарсва спољних послова Републике Србије и Бјеловарско-билогорске жупаније у републици Хрватској се ових дана одржава Зимска школа српског језика. Зимска школа се одржава у Наставном центру “Кукавица”, недалеко од Бјеловара у Републици Хрватској. Партнер организације је СКД Просвета, а пуни назив пројекта је “Учимо Српски језик и културу у нашим школама”.

Пројект је замишљен као семинар, дружење и игра у трајању од 4 дана у Наставном центру Кукавица. На овај начин награђују се деца која су до сада била активна и жељна су знања о свом језику, култури, историји и традицији. За организацију зимске школе задужени су Саша Лукић и Дарко Карановић за организациона питања и проведбу кампање, Јасмина Тркуља за културно-уметничку радионицу, Срђан Бојчић и Зоран Блануша за плесне радионице, Ранка Потребић – учитељица српског језика и протојереј ставрофор Лука Босанац – настава православног веронаука.

Око 45-торо деце учествује у овој 4-дневној Зимској школи. Управо их је толико присуствовало вечерашњој књижевној вечери са њиховом водитељком Јасмином Тркуља. Гост предавач био је писац, господин Радован Дожудић са пријатељима: господином Милетом Радовановићем из Бјеловара и Ненадом Бадовинцем из Београда.

У четверодневном програму ове Зимске школе, полазници имају прилику да се упознају са темама попут: Фолклорна активност, упознавање са основама фолклора, упознавање са српском азбуком и обрадом текста на ћириличном писму, деца су учествовала у секцијама са циљем упознавања девојчица са женском народном ношњом. Деца учесници су имали прилику да чују о историји срба у Републици Хрватској, као и да посете познати излетнички центар “Мате Ловрак” – “Влак у снегу”. Вечерас је за њих било организовано књижевно вече на којему сам био гост предавач са темом путописа по Светим местима.

У наставку погледајте фотографије са књижевне вечери:

Ненад Бадовинац,
04. јануар, 2017.

 

Поделите са пријатељима...