Krst – kapija Kragujevca

Zvoni mi telefon, javlja mi se Nemanja. Sa suprugom i decom dolazi po mene i svi zajedno idemo na proslavu Krsne Slave. To veče je bilo posebno ukrašeno, ali krenimo od početka priče, od jutra, jer po njemu se dan poznaje.

Do Nemanje sam došao po preporuci oca Gavrila. Prvi put sam ga video tog dana kada je služio jutarnje bogosluženje u parohijskoj crkvi Svetog Save u Kragujevcu. Kasnije smo se upoznali, ali ne uz kafu, već uz ranojutarnji obilazak kragujevačkih pravoslavnih hramova.

oltar crkve Svete Petke – Kragujevac

Predložio je da osim crkve Svetog Save, posetimo crkvu Svete Petke i crkvu Svetog Dimitrija. Sve tri crkve nalaze se na obodu kragujevačkog spomen područja u kojem je za vreme drugog svetskog rata mnogo duša izgubilo svoj ovozemaljski život. Spominjao je nekoliko hiljada žrtava, od kojih je bilo mnogo dečjih duša.

u centru freske – Kosmos (Ukrasitelj vasione)

Ulazak u sve tri crkve, kroz koje se prema duhovnom interijeru promolio moj fotoaparat bio je jednosmeran, kao da smo celog dana, ne izlazeći van bili duhovno povezani sa njihovim oltarima. U jednoj od posećenih crkava imao sam vizuelni kontakt sa Ukrasiteljem današnjeg dana, imao sam priliku fotografisati Kosmos. Usmerio sam pogled prema Njemu kroz objektiv kamere. Bio je to prizor misaono nepojmljiv, ali ipak osečajno realan.

mirotočivi krst u crkvi Svetog Save

Sve tri crkve koje smo posetili, sva tri oltara kojima smo se pokonili imali su svoja tri istorijska mirotočenja, koja su vremenom nestala, ali su na njih ostala urezana sećanja, kao na primer krsta Gospodnjeg u crkvi Svetog Save.

ikonostas crkve Svetog Dimitrija – Kragujevac

Posle naše jutarnje misije sledila je večernja, misija sa početka priče. Moglo se naslutiti da će to veće biti posebno ukrašeno. Kada sam seo u Nemanjin auto, bio sam sedmi, uz njegovu suprugu i četvoro dece. Jedan od njih, mali Gavrilo je sa zadnjih sedišta došao k meni napred u krilo, kako bi ga naučio fotografisati. Ubrzo  je usledila izrada prekrasnih fotografija.

Kada smo parkirali, Gavrilo me ljubazno primio za ruku i uveo u dvorište, zanemarivši na kratko svoju mamu i svog tatu. Mala hrišćanska zajednica predvođena slavljenikom, nije mogla da sakrije svoju neizmernu srdačnost prema meni, prema nepoznanom gostu. Međutim, svi smo mi uz slavljenika najveću pažnju posvetili Arhangelu Mihailu, ali i malom Gavrilu, koji se neprestano igrao pored nas.

ekipa spremna za proslavu Krsne Slave, fotograf: mali Gavrilo

Jutarnji izlazak sunca se ubrzo zamenio večernjim zalaskom, a ceo dan se krasio raznim ukrasima, jer nas je Njegovo Ukrasiteljevo ime; Kosmos, pratilo od jutarnje posete kragujevačkih hramova. Doživeo sam celodnevni susret sa Ukrasiteljem moje vasione, koji je ovu jednodnevnu duhovnu avanturu zasladio svojim osmehom, kao da je hteo da me nagradi zbog posete gradu čija je kapija ukrašena najvećim krstom kojeg sam video u životu.

Nenad Badovinac, novembar, 2012.

Поделите са пријатељима...