1-DSC_0005(2)

са лева на десно: сестра Марија, отац Гаврило, сестра Вукосава и сестра Нада

Представљам вам мали али снажан тим послушница, кухарица које већ годинама у манастиру Лепавини, испуњавају своја послушања. Оне празницима, али и осталим данима када се окупи велики број верника, преузимају на себе бригу о припремању хране. Започињу тада свој волонтерски, добровољни рад, који захтева целодневну ангажованост у манастирској кухињи и трпезарији.

Замолио сам их да ми допусте да их фотографишем. На насловној фотографији са десне стране оца Гаврила су: сестра Вука и сестра Нада, а са леве стране му је сестра Марија.  Сада лакше могу да их представим и укратко приближим поклоницима манастира Лепавине. Они који су бар једном посетили нашу светињу и том приликом се послужили за трпезом љубави, добро знају о коме пишем.

1-DSC_0041

послушнице манастира Лепавине долазе на своје послушање пре свих верника. (сестра Марија са сестром Вукосавом и сестром Надом)

Оне у манастир Лепавину долазе неколико пута недељно, оне су тамо увек када су потребне. Одазову се послушању са жељом да буду од користи манастирској светињи. Долазе по послушању оца Гаврила. Како би благовремено припремили манастирску трпезу, устају јако рано. Из Бјеловара им је потребно око сат времена вожње до манастира Лепавине. По доласку у манастирску кухињу, свака од њих се прихвата свог дела посла. У ходу попију своју прву јутарњу кафу, а све међусобне разговоре замењују са прегачом и заштитном капом за главу. Потребно је да пре припремања очисте храну и припреме велике посуде за кување. Пре завршетка ручка, у међувремену верници силазе у трпезарију, јер после Свете Литургије је послужење кафом и окрепљујућом изворском водом. Често се питам како оне све постигну да послуже. Након што попију кафу и кратко се окрепе, верници одлазе из трпезарије на молебан којег отац Гаврило чита испред чудотворне иконе Богородице Лепавинске. За то време се наше куварице припремају за послове завршавања ручка и послужења столова у трпезарији.

Њихови рецепти су доступни свима заинтересованим, али добро је познато да припрема укусне хране представља резултат и јаке воље и уложеног труда која заједно са љубављу чини храну посебно укусном. Припремање хране је један изузетно важан тренутак за човека. Оно што храном уносимо у свој организам највише ће утицати на наше здравље. О томе сведочимо када седнемо за трпезу која је припремљена са љубављу. Управо тако припремљена храна је најукуснија.

Често пратим наше куварице када оне обављају то захтевно послушање, и никада не проналазим у њима ни трунку незадовољства или мрзовољства. Увек су насмејане и радосне, поготово у тренутку када их похваљују: да је манастирска трпеза испуњена укусном храном.

После молебана у храму, верници силазе у припремљену трпезарију и уз очев благослов сви ручају. Тек тада ће наше куварице мало да одморе, ручајући се верницима у трпезарији. Након ручка верници узимају од оца Гаврила благослов за полазак, а куварице се враћају на своје радно место у кухињу. Тада ће да се организационо распореде по пословима: тада ће једна од њих да пере судове, друга да их брише, а трећа да их поспрема у ормаре. Када заврше овај део посла, обично у поподневним сатима, скидају наше куварице своје кухињске прегаче и капе за главу. Уз топлу поподневну, манастирску кафу припремљену са изворском водом, наше куварице проналазе време да међусобно поразговарају и размене утиске. Уз осмех разговарају речима добре воље. Поздраве се са домаћинима, монасима и од оца Гаврила затраже благослов за пут. Тада у миру и тишини напуштају манастирску котлину.

Желећи да ускоро поново доприносе манастирској светињи својим радом, оне само привремено напуштају своју радну просторију – манастирску кухињу. Њихов допринос манастирској светињи није лак, али је благоносан, јер наше куварице постају неодвојив стуб наше многопоштоване Лепавинске породице.

Ненад Б.
Јануар, 2016.

Поделите са пријатељима...