Manastir Petkovica – Fruška Gora

Videvši krvotočivu suzu na ikoni Presvete Bogorodice, primetio sam prisustvo onostranog. Takav signal pokreće nove spoznaje i nova saznanja, nove osećaje i nova približavanja. Nismo se dugo zadržavali u Kuveždinu, već potaknuti novim spoznajama, krećemo ka manastiru Petkovica i manastiru Šišatovac.

Unutar kapije manastira Petkovica dočekuje nas nepoznato okruženje. Susreli smo ovde poseban mir u svoj svojoj raskoši. Osim nas, u posetu miru, stiglo je još nekoliko ljudi. Zajedno s njima, gotovo istovremeno ulazimo u crkvu. Bili smo svedoci goleme unutrašnje raskoši. Naše iznenađenje je nastalo kada nam se pridružio sveštenik, koji je za njih pripremao obred Svete Tajne Krštenja. Nisam stigao celivati centralnu ikone, obred Svete Tajne Krštenja počeo, udaljio sam se u jednu stranu, a Zoran u drugu. Pratio sam svaki detalj u crkvi.

Bilo ih je petoro, mladi i stari, odlučili su primiti Pravoslavnu veru. Odlučili su u svoj život uneti nešto novo. Gledam kako im se opraštaju gresi, pratim Miropomazanje, gledam prizivanje Svetog Duha, pratim čin uzimanja Božanske Iskre. Primili su Hristovu veru, rođenu pre 2000 godina, koja je u tim davnim vekovima nastala kao odgovor na drevna Starozavetna verovanja. Odabrali su veru kojom su živeli i kojom su stradali mučenici prvih vekova hrišćanstva. Njihovo stradanje za veru omogućilo je nama da dohvatimo Istinu kada god želimo. Zbog spoznaje Istine danas su njih petoro ušli u Crkvu Hristovu. Gledao sam ih pravo u oči dok su primali Svete Tajne Krštenja i Miropomazanja. Neki od njih su imali duboki pogled prema oltaru, neki su imali površinski pogled, ali svi su oni gledali prema istoku i svi su oni postali deo jedne velike zajednice na putu ka spasenju.

Posle Krštenja, celivao sam ikone i freske na kojima se video trag mnoštva vekova. Snaga svih tih Svetih likova zablistala je u ovom manastiru. Gledam oslikane zidove, i kroz osveštenu materiju divim se Hristovoj veri i snazi Hristovog imena. Divio sam se i freskama sa likovima svetitelja koji su do mog veka u ovoj crkvici sačuvali istoriju vere. Posle obreda Svete Tajne Krštenja pozvali su nas u gostoprimnicu, gde smo nazdravili čašicom vina . Tako smo svi zajedno osetili novo rođenje ove male zajednice,s kojom smo od danas i mi povezani i od iste Ruke vođeni ka hrišćanskom životu.

 Zoran i moja malenkost ispred izvora Svete Petke

Opraštajući se od Manastira Petkovice i novorođenih Hristovih duša, krenuli smo prema Manastiru Šišatovac koji nas je zapanjio svojom veličinom. Ništa nisam znao o Šišatovačkom blagu, već sam poput pet novorođenih duša, bez spoznaje o Istini posetio manastir. Kada smo parkirali auto i ušli u dvorište hrama, kovčeg sa blagom se otvorio, a iz kovčega su se do tada, skriveni dijamanti, popeli na nebo. Bilo je kasno popodne. U manastiru se čitalo povečerje. Dijamanti su plesali na nebu u ritmu monaških večernjih molitvi i iz tog izvora su obasipali moja čula. Sve to u okruženju Presvete Bogorodice, koja je bila današnja putevoditeljka prema našim spoznajama. Primetivši Njenu svetu suzu u Kuveždinu, bilo je za očekivati da će nam današnja spoznaja Istine biti obasjana dijamantima. Spoznajem da molitva osim što pomaže mom telu i duši, istovremeno obasjava sav moj svet. Molitva svetlošću oblikuje moje okruženje, molitva propušta u moj život ono za čime žudi moje srce. Molitvom moje srce upravlja mojim svetom. Molitvom moje srce postaje upravitelj mog života i sveta koji me okružuje.

 Manastir Šišatovac – Fruška Gora

Pun dijamantne snage i čvrstine, napuštamo manastir Šišatovac. Osim duhovnih dijamanata u mojim očima nosim sećanje na Njene oči iz kojih je danas u Kuveždinu tekla Njena suza. Ovaj put, ne duhovna, već prava opipljiva suza iz Njenog oka.

Nenad Badovinac,
Jul, 2012.

Поделите са пријатељима...