“Свет компјутера”

Послано писмо у редакцију Света компјутера: “Поштована редакцијо “Света компјутера”,

јављам Вам се потакнут рекламом са задње странице вашег часописа: “Свет компјутера” (6/2012) на којој сте написали: “Путуј Игумане и нека те води рука Божја…”. Као Webmaster сајта Манастира Лепавине, хтео бих да са Вама поделим причу о Архимандриту Гаврилу, Игуману Манастира Лепавине, Српског Православног Манастира који се налази у Хрватској:

Отац Гаврило је још давне 2001. године дошао на идеју да покрене манастирски web сајт. Била је то прва интернет презентација једног српског православног манастира. До данас је сајт остварио многе мисионарске успехе, захваљујући очевом позитивном монашком ставу према коришћењу интернет технологије у мисионарске сврхе. Архимандрит Гаврило као Игуман Манастира Лепавина, води организацију послова у манастиру, али непрекидно је активан на интернету на којем остварује контакте са верницима из читавог света. Све то захваљујући интернет технологијама и жељ да отац савлада науку о компјутерским технологијама. Ове године је навршио 68. годину живота и 51. годину свог искушеничког (монашког) стажа.

Савладао је знање и постао вешт у коришћењу компјутерских технологија. Као мисионарски алат користи савремену технологију. Отац Гаврило од недавно чита “Свет компјутера”. Недавно смо отац и ја путовали аутом на релацији Београд – манастир Лепавина. У једном тренутку отац је почео да листа “Свет компјутера”, и листајући странице насмејао се када је видео на задњој страници рекламу за GPS уређаје са насловом: “Путуј Игумане и нека те води рука Божја…”. Уз заједнички осмех одлучили смо да са Вама поделимо овај интересантан доживљај.

У центру медијског интересовања отац Гаврило је био, када је свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одредио да управо он апостолским ждријебом између тројице владика изабере 45. Патријарха Српског. Тако је отац Гаврило познат по томе што је извукао коверат са именом новог Српског Патријарха Иринеја. Код младих је врло уважен, с обзиром на чињеницу да је доступан на друштвеној мрежи – фејсбук. Многи дневни листови и недељни часописи су писали о њему као феномену у Српској Цркви, и од тада многи у цркви иду његовим корацима. Но, за све у Цркви он и даље остаје зачетник идеје коришћења информационих технологија у мисионарске сврхе.

Реклама Путуј игумане, из часописа: “Свет Компјутера”

Свако добро, 
Ненад Бадовинац,
webmaster сајта манастира Лепавине

* * * * *

Одговор редакције Света компјутера: Поштовани имењаче,

Јако си нас обрадовао овим писмом. Радује нас када откријемо примену компјутера у областима где се уплив технологије не очекује, или се о томе мало зна. Хвала на лепим речима и предлозима. Пуно поздрава теби и оцу Гаврилу, и свако добро,

Ненад Васовић
Главни и одговорни уредник / Editor-in-Chief”

Поделите са пријатељима...
Posted in: Записи.
Last Modified: September 27, 2014