Predavanje

Kablovi, oprema za direktno emitovanje na Radio Blagovesti i naravno ekipa entuzijasta bila je spremna za novo istraživanje. Ovaj put istraživali smo način kako se uništava ovisnost o drogama. Kako joj borci za život oduzimaju moć, kako joj oduzimaju pravo da u mladim životima ima “poslednju reč”. Lepo je saznati da postoji način koji pobeđuje ovisnost od drogi.

Naš dolazak u Novu Pazovu bio je planiran od pre nekoliko dana. Bili smo tada gosti novopazovčanima koji su svojim gostoprimstvom pobudili u nama potrebu da im ponovo dođemo. Nisu znali ni ko smo, ni šta radimo, osetili su samo našu dobru nameru i hteli su pomoći, hteli su biti deo “dobre namere”. Kasnije smo im otkrili naš mali angažman oko Radio Blagovesti, odnosno, direktnog prenosa predavanja: “Droga nema poslednju reč”, koje treba da se održi u Novoj Pazovi u organizaciji parohijskih sveštenika, oca Mile Jokić i oca Aleksandra Mađarevića u saradnji sa ocem Brankom Čurćinom iz Centra za lečenje od bolesti ovisnosti “Zemlja živih” u Čeneju.

Stigavši tog dana u Novu Pazovu, prvo smo posetili parohijsku crkvu, gde smo zatražili blagoslov oca Mile i oca Aleksandra. Otac Aleksandar nas je kasnije uveo u bioskopsku, tj. pozorišnu salu u kojoj će se uskoro održati predavanje. Aktivirao sam miksetu, montirao slušalice i mikrofon. Sala je bila prazna, testirali smo opremu, svaki ton se savršeno čuo, tada još nisam mogao da zamislim, da će se ovde uskoro održati predavanje koje će pobuditi mnoge na razmišljanje. Prošetao sam onako praznom binom, iza pozornice, kao da je ovde i prostor sa nestrpljenjem očekivao pomoć i podršku za mlade, možda nadarene glumce, možda nadarene pevače ili umetnike, koji su zalutali stranputicom droge. Ovde je i prostor sa nestrpljenjem čekao da ga ispuni glas o  drogi koja nema poslednju reč.

Slaviša, tehničar u kulturnom centru u Novoj Pazovi ponudio mi je svoju pomoć oko montiranja kablova, ponudio je i svoju opremu kako bi prenos bio što kvalitetniji. Deo njihovog tehničkog tima je celo vreme bio uz mene. Svi su se angažovali. Bez njih sigurno nebi bili kompletna ekipa.

u radnom okruženju posle prenosa predavanja na Radio Blagovesti 

Počeli smo sa emitovanjem. Pre zvaničnog početka predavanja. Radomir je svojim novinarskim nastupom za naš radio najavio predavanje. Predavanje je otvorio otac Mile Jokić, paroh pri hramu Svete Petke i Svetog Sisoja u Novoj Pazovi. Zatim su pričali g.Nenad Drašković iz centra za socijalni rad u Novom Sadu, upravnik centra za lečenje od ovisnosti otac Branko Čurćin i domaćin predavanja otac Aleksandar Mađarević.

Sala je bila gotovo puta, oko 300-tinjak prisutnih je došlo da čuje o moći koju droga ima kod njihove dece, došli su da čuju šta je to ovisnost i kako ona uništava mlade živote. Najviše iznenađenje predavanju bili su članovi zajednice “Zemlja živih”, Borislav i Miroslav, koji su vrlo opširno i slikovito opisali svoj izlaz iz smrti. Droga kao sastavni deo njihovog života, potajno im ga je uništavala, oni su bespomoćno gledali to razaranje. Svoju obitelj su potiskivali iz života, vlastitu decu su zaboravili, jer svet je za njih bila samo doza droge.

otac Aleksandar, g.Nenad Drašković, otac Branko Čurćin,
Miroslav i Borislav, štičenici “Zemlje živih”

Slušajući priču, zaboravio sam na praćenje radio ekvilajzera, pratio sam njihovo izlaganje. Borislav i Miroslav su na kraju jedini izlaz pronašli u “Zemlji živih”, otac Branko ih je primio i pomogao da se vrate u život. Pričali su o iskustvu, o granici života i smrti, o drogi koja ih je gurala direktno u smrt.

Mi smo se nekako u kabini za tehničku produkciju snalazili sa potresnom pričom bivših ovisnika. Osvrt na predavanje nastao je u vihoru potresne slike uništenja mladih života, čija je volja bila protivna životu. U tim teškim trenucima, našli su nekako snage da odustanu od te vlastite ubitačne volje i da se prepuste volji Božijoj.

Osetio sam tu sliku nade u njihovim mladim životima, po koju se isplatilo doći ovde i preneti ovaj zapis svim slušaocima Radio Blagovesti. Ovde sam doživeo nadu koja je izlečila ove ovisnike. Snimio sam je, prepoznao i podelio sa svima uverenje da droga doista nema poslednju reč. Svi oni sada poznaju Boga, slika sveta u njihovim očima je prožeta Bogom i životom koju su primili kao poslednju šansu.

Fotografija pre rastanka. Iza: Radomir Vučić, g.Nenad Drašković, otac Branko Čurćin, Borislav i Miroslav,
napred: Nenad Badovinac, gđa.Vera i g.Žarko Srdanov

Poseban pozdrav putem radio etera poslali smo ocu Gavrilu u manastir Lepavinu po čijem blagoslovu se i održao ovaj direktan prenos. Po završetku predavanja, napravili smo zajedničke fotografije sa svim saradnicima i organizatorima ovog korisnog projekta koji će nas podsećati na ovaj mnogokoristan angažman za Radio Blagovesti. Za kraj smo kao najlepši pokon od domaćina dobili poseban poziv da i ubuduće slične projekte  iz Nove Pazove prenosimo na Radio Blagovesti.

Nenad Badovinac, mart, 2013.

Поделите са пријатељима...