Saznao sam da crkvena opština u Novoj Pazovi organizuje predavanje sa temom: “Droga nema poslednju reč”. Gosti na predavanju biće Vladika Porfirije, otac Branko i nekoliko štićenika centra za lečenje od ovisnosti droge i alkohola: “Zemlja živih” iz Čeneja. Vrlo dobro poznajem centar za lečenje ovisnika u Čeneju, jer sam nedavno bio kod njih u poseti sa ocem Gavrilom. Tamo su nas ugostili otac Branko, Žarko i 25-toro štićenika koji se tamo leče. Mnoge sam tada stvari saznao o pogubnom načinu života koji se sastoji od droge. Sada je eto došla prilika da sve to što sam tada čuo, čuju i ostali zainteresovani. Verujem da će se dvorana u koju stane 300-tinjak ljudi vrlo brzo popuniti.

Zove me pre neki dan otac Gavrilo sa idejom da napravimo direktan prenos predavanja na Radio Blagovesti. Oduševio sam se ideji, treba samo da proverim uslove koji su neophodni za emitovanje direktnog prenosa na Internet Radio Blagovesti. Radomir kao vrhunski novinar treba da kaže uvodnu reč na tribini i najavi Radio Blagovesti, sa tom idejom se složio otac Branko kao suorganizator predavanja.

Volim kada radimo direktne prenose na Radio Blagovesti. Za sada je progam 24-časovni sa interesantnim dnevnim i noćnim emisijama. Ovakvi direktni prenosi još više ulepšavaju program, dočaravajući slušaocima konkretni doživljaj iz dvorane. Medjutim, dugo nismo radili direktne prenose, ali po praćenju statistike slušanosti, sećam se da su uvek bile dosta posećene.

Sutradan sam nazvao Radomira, dogovorili smo da odemo u nedelju u Pazovu kako bi nekoliko dana pre predavanja upoznali odgovorne ljude i proverili tehničke mogućnosti za ostvarenje direktnog prenosa. Branka mi je dala sve potrebne kontakte i uputila me pravim ljudima, ona kao novopazovčanka, najbolje poznaje ljude koji su suorganizatori predavanja. Došli smo u nedelju dobili smo blagoslov od oca Mile u maloj crkvi posvećenoj Svetom Sisoju. Doživaljaj Liturgije je bio neverovatno isksutvo za mene, tom iskustvu su doprinjeli njih 20-tak članova hora. Posle Liturgije smo uzeli blagoslov za direktan prenos predavanja na Internet Radio Blagovesti. Sada imamo sva otvarena vrata. Sve je spremno.

Kasnije smo otišli do dvorane u kojoj će biti održano predavanje, kako bi proverio uslove za direktan prenos na Internet Radio. Kada smo Radomir i ja došli do sale, ona je bila zaključana, niko od prisutnih nije imao ključ. Ostali smo u nedoumici, neznajući da li ćemo imati potreban internet signal u dvorani.

U obližnjem kafiću smo otvorili raspravu o drogi, napravili smo malu probu. Radomir treba da kaže uvodnu reč o drogi i borbi protiv ovisnosti. Nekako očekujemo da će on otvoriti predavanje. On kao sociolog i kvalitetan novinar, predstavio nam je na našoj maloj probi problem droge u državi, tako da smo imali malu tribinu već toga dana. Slušali smo ga i uključivali se sa pitanjima, i to sve za malim stolom u kafiću. On se dobro snalazio sa našim u pitanjima, tako da smo procenili da je dovoljno spreman da učestvuje na predavanju, a ni tremu kod njega nismo primetili.

Pre odlaska za Beograd, pokušali smo još jednom da uđemo u salu. Na našu sreću vrata su bila otvorena. Lokalna pozorišna ekipa imala je takođe probu svoje predstave za koju uskoro imaju premijeru. Nakratko smo ih prekinuli kako bi testirati internet signal. Glumci su bili na pozorišnoj bini, a jedan od njih je sišao da nam pomogne oko testiranja. Signal je bio slab, nedovoljne snage za potrebe direktnog prenosa za Radio Blagovesti. Zahvalili smo im se na pomoći i zaželjeli uspešnu premijeru predstave koja će uskoro biti premijerno izvedena u Novoj Pazovi. Rastali smo se bez one vedrine u očima koje smo imali malopre, jer je bilo očito da prenosa predavanja neće biti na internet Radio Blagovesti.

Objasnio sam naveče ocu Gavrilu nepovoljnu situacija i rekao mu da nemamo soluciju, osim da pokušam sutra da nazovem upravu dvorane i vidim sa njima da li je moguće da nam omoguće kvalitetniji pristup internetu. Direktni prenos na radiju je najzanimljiviji, jer slušaoci mogu uživo da prate predavanje, ali bez internet infrastrukture, nemoguće je održati prenos. Ujutro sam se javio Senki direktorici lokalne televizije i upraviteljici dvorane. Ona mi je potvrdila da je internet loš i da ga je nemoguće poboljšati bez bušenja zidova, to naravno nije bilo rešenje. Čekao sam njen sledeći predlog. Rekla je ubrzo: “Pa dobro, pogledaću šta se može napraviti, pa ću Vam se javiti sutra.”

Sutradan je prošao bez njenog poziva, zovem pa sam joj se javio sledećeg dana:
– nisam mogla da nadjem vaš broj telefona,
– nije problem, kažem, nema veze, samo da vidimo kakva je situacija sa internetom.
– pa nije baš najbolja, nemam neko zadovoljavajuće rešenje.
– hmm, mogu li ipak da dodjem sutra kod vas pa da proverim i testiram opremu, mnogo mi je važno da se predavanje u nedelju emituje uživo na internet Radio Blagovesti.
– Sutra ne, ali dođite u četvrtak.

Tako je i bilo, u četvrtak smo Darko i ja došli do Uprave pozorišne sale i lokalne televizije, pokucao sam na vrata, ušli smo u pravi TV studio.
– izvolite uđite,
– hvala,
– sedite, kafa, čaj?
– seli smo na kratko, pitao sam ih za detalje njihovog angažmana za nedelju, s obzirom da su oni lokalna informativna televizija. I oni će biti u nedelju tamo sa svojom ekipom.
– idemo polako da testiramo signal, bio sam pomalo nestrpljiv,
– Nikola je tu, on će vam pomoći da testirate…

Posle kraćeg razgvora krenuli smo prema dvorani. Dvorana je opet bila zauzeta, ali došli smo u prostoriju odakle ću da radim prenos. Spojio sam laptop, proverio internet signal, no ovaj put je bio potpuno zadovoljavajući. Test internet signala je prošao pozitivno, prenos je time zagarantovan. Kako se signal pojačao u samo nekoliko dana, to ne znam, no sada je odličan, verujem da će tako i ostati do nedelje. Za nedelju je sve spremno, pozdravili smo se sa ljudima i zahvalli na njihovom velikom doprinosu. Važno je da održimo ovo predavanje, jer će ono biti na korist mnogima. Neka se što dalje i šire čuje poruka da droga ipak nema poslednju reč.

Nenad Badovinac, mart, 2013.

_______________________________________________
Srpska pravoslavna crkvena opština u Novoj Pazovi poziva na večernje bogosluženje u Starom hramu sa početkom u 18 časova, posle kojeg će Episkop jegarski dr Porfirije održati predavanje na temu Droga nema poslednju reč. O svojim iskustvima, pored vladike Porfirija, govoriće i štićenici terapijske zajednice Zemlja Živih. Predavanje će biti održano u Kulturno-poslovnom centru, ul. Cara Dušana br. 3. Ulaz slobodan.

INTERNET RADIO BLAGOVESTI ĆE UŽIVO EMITOVATI OVO PREDAVANJE.

Поделите са пријатељима...