Ана Маљевић и аутор текста у малом храму Светог Саве у Београду.

Данашња Света Литургија у храму Светог Саве на Врачару обележена је празником иконе Богородице Млекопитатељнице, али и мојим сусретом са познатом глумицом Аном Маљевић која ми је позната по разним филмским улогама, а највише по улози у филмовима “Ивкова слава”, “Мртав ладан” и “Сестре”. Очекивао сам да ћу са Аном причати о глуми, али она ме је подсетила на уметност иконописања којом се интензивно бави. Од Ане сам сазнао детаље о икони Богородици Млекопитатељници која се налази на икони иза нас.

Остаће ми запамћен данашњи празник по Аниној реченици: “Иконе нас воде кроз живот”. Питао сам је како то мисли, а Ана ми је испричала њено искуство иконописања. Уметност иконописања се манифестује не само у потезу четкицом којом Ана ствара свете иконе. Како Ана каже, сваки њен пролаз четкицом по подлози ствара све дубљи одраз светитељевог лика у њеном животу. Тако се светитељ као Тајна пројављује у њеном животу, водећи је и усмеравајући је на нови животни пут.

Када се човек одлучи да духовност буде његов животни пут, често сам не може да се снађе у том свету. Међутим, тада изненадно и неочекивано човеку “одозго” пристиже помоћ. Сваки Анин потез четкицом у смеру лика светитеља, уједно је и њена жеља да дубље закорачи у духовна пространства. Питао сам Ану како је све почело. Колико год да ми је Ана хтела објаснити, ипак је било јасно да кад више не можемо сами да корачамо кроз живот, да се тада по милости Божијој појави “невидљива рука” која нам помаже да лакше превазиђемо почетничке замахе крилима и да научимо да летимо ка духовним пространствима.

Ненад Бадовинац,
Београд, 25.01.2019.

Поделите са пријатељима...