Пре десетак година, игуманија једног манастира у Србији ме замолила да, пошто често путујем кроз Славонију, да у једном славонском месту посетим једног сиромашног човека који је био у инвалидским колицима. Замолила ме игуманија да му однесем нешто хране. Својевремено тај човек је био члан Богомољачког покрета којег је основао Свети владика Николај Велимировић. Посетио сам тог човека у његовој сиромашној кући. Живео је сам и комшије су га често посећивали и помагали му. Разговарао сам тада с њим о Богомољачком покрету. Када је о тој мојој посети чуо мој, сада блаженопочивши духовни отац, Архимандрит Гаврило (Вучковић) много се обрадовао што сам успео да дођем до једног од последњих чланова богомољачког покрета. Отац Гаврило га је лично познавао.

Недавно сам поново прошао кроз то село. Било је то оног дана када сам ишао у госте код другарице Јоване која живи у Славонији. Лично сам желео да дођем код ње и позовем је на манифестацију “Chefs for life“. Када сам путовао до њеног места, прошао сам поред куће оног човека, који је био члан Богомољачког покрета. Сав сам се најежио, када сам се неочекивано присетио сусрета са тим човеком. Била ми је посебна радост што сам га се тада сетио. Управо ту радост и благослов донео сам мојој другарици Јовани која болује од церебралне парализе и која живи недалеко од куће у којој је живео тај човек. Јовану сам упознао пре неколико недеља на манастирском гробљу, поред гроба Архимандрита Гаврила у манастиру Лепавина (текст о нашем сусрету можете прочитати на овом линку).

Дошао сам тог дана код Јоване да је лично позовем на манифестацију “Chefs for life – Кувари великог срца” која ће се у недељу, 05. маја одржати на платоу ЦФК у Врбасу “. Једнодневна манифестације почиње у 10:00 сати и окупиће велики број кувара, деце и омладине, као и осталих посетиоца са циљем пружања помоћи и подршке деци са проблемима у развоју. Манифестација “Chefs for life” је подржана од директорке “Туристичке организације Србије”, госпође Марије Лабовић и министарства Трговине, туризма и телекомуникације уз лични ангажман, господина министра Расима Љајића. Манифестација је покренута по иницијативи chef Љубице Комленић, chef Даниела Микшић, затим од оснивача “ МултиАрт – Возачи великог срца“, Бориса Бјеловића и господина Diego Toscani који је оснивач организације “Chefs for life“.

Организатори манифестације: “Chefs for life” – Chef Даниел Микшић и chef Љубица Комленић.

Средишњи догађај је покушај обарања Гинесове књиге рекорда у броју испечених палачинки. Манифестација ће бити одржана уз присуство око 150 кувара који долазе из Италије, Русије, Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Србије, као и децом са посебним потребама. Овој, до сада јединственој манифестацији присуствоват ће студенти Високе школе струковних студија за менаџмент и пословне комуникације, смер “Менаџмент у угоститељству” и ђаци Средње школе “Светозар Милетић” из Новог Сада, са смера “кувар” и “Угоститељски техничар” који ће помоћи у одржавању манифестације. У оквиру манифестације биће одржан културно – музички програм, а вишак преостале хране (кувана јела, палачинке и остало послужење) биће наредног дана, на празник Ђурђевдан, донирана народној кухињи, Геронтолошком центру и социјално угроженим породицама из општине Врбас. Манифестација треба да добије традиционалан и националан карактер, како би деца са проблемима у развоју добили системску подршку и бригу целе друштвене заједнице у Србији. Жеља је организатора ове манифестације да потакне развој гастрономије у Србији, као и припрема за велики догађај, а то је дводневна манифестације која ће се одржати следеће године у Београду заједно са chef-ovima са Michelin звездицама из целог света.

Инфо за објаву – chef Љубица Комленић.

Ненад Бадовинац,
04. Мај, 2019.

Поделите са пријатељима...