Руска телевизија “ТВ Сојуз”

Документарн-путописни филм “Русија – Велика тајна, репортажа о светој и царској Русији,” (трајање 55-минута) аутора Ненада Бадовинца посвећен је обележавању 100-годишњице мученичког страдања последњег руског цара Николаја II Романова и његове свете породице. Филм је емитован на највећој Руској православној телевизиији: ТВ-Сојуз, у једном од најгледанијих термина, на Велики Петак, 26.04.2019.

КЛИКНИТЕ и придружите се фејсбук страници посвећеној филму: “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА”.

КЛИКНИТЕ и погледајте 5-мин трејлер за филм “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА”.

Руска православна телевизија ТВ Сојуз:

Дана 31. јануара 2005. године покренута је Прва православна телевизије у Русији, која свој рад базира на православним вредностима. Православну телевизијску компанију „Сојуз“ основала је Јекатеринбуршка епархија Руске Православне Цркве на бази сопствене телевизијске студије и купљеног световног канала. Телевизијски канал „Сојуз“ је медиј православног духа, али није искључиво верски по садржају. То је позитивна, породична, домаћа телевизија, која се заснива на традиционалним моралним вредностима и традицији домаће историје и културе. Телевизијски канал „Сојуз“ има право да емитује програм на 21. телевизијском каналу у Јекатеринбургу, тако да је то једини професионални медиј који се отворено емитује у граду од милион и по људи. За пет година од отварања, до јесени 2010. године мрежа за емитовање телевизијског канала „Сојуз“ постала је једна од највећих на Уралу, заостајући само за „Првим каналом“ и „Росијом“. Предајници од 100 вати који припадају епархији преносе православни телевизијски програм у свих 50 рејонских центара на Уралу за које је Јекатеринбуршка епархија разрадила и добила фреквенцију за емитовање. Данас, 95% од 5,5 милиона становника могу да гледају програм преко обичне собне антене. У регионима Русије и ближег иностранства програми првог руског православног телевизијског канала приступачни су претплатницима више од 1000 кабловских мрежа. Отворени, некодирани сигнал телевизијског канала „Сојуз“ може се примати преко сателита „Eutelsat В-4“ и „Jamall-201“. Од октобра 2010. године становници Европе који говоре руски могу гледати телевизијски канал „Сојуз“ са сателита „HotBird-6“, Северне Америке – „Galaxy-19“, Јужне Америке – „Hipsat“. Корисницима интернета доступни су онлајн преноси 24 сата дневно.

Телевизијски канал “ТВ Сојуз”објављује прилоге о делатности многи епархија Руске Православне Цркве, не само у Русији, већ и оних које се налазе на територији земаља ЗНД. Овакав рад је могућ захваљујући сарадњи телевизијског канала с епархијским телевизијским студијима, као и телевизијским компанијама које се занимају за духовни живот у регионима. Телевизијски канал има своја представништва у Москви, Санкт Петербургу, Минску и неким другим градовима. Искључиво верски програм на каналу представљен је недељним приказивањем богослужења из јекатеринбуршких храмова и свакодневним блоковима јутарњих и вечерњих молитава. Ови програми су намењени оним људима који су због старости, болести и инвалидитета приковани за постељу и не могу да долазе у храм. Остале емисије су безусловно православне у основи, али истовремено су просветитељског, спознајног, културног, историјског, етнографског и васпитног карактера, али нису искључиво религиозне. Оно чиме се одликује садржај програма телевизијског канала јесте да на њему нема рекламе, као ни било каквих политичких оцена. Од почетка рада телевизијску компанију су посетили, у њеном директном програму су наступали и своје одобрење њене делатности су изразили многобројни јерарси Руске Православне Цркве. У фебруару 2005. године телевизијски канал који је тада био смештен у изнајмљеним просторијама у Первоуралску посетио је Митрополит смоленски и калињинградски Кирил који је преко сат времена одговарао на питања телевизијских гледалаца који су телефонирали директно у студио.

У априлу 2010. године Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил поново је посетио телевизијску компанију „Сојуз“. Поглавар је обишао нове просторије и студио у власништву телевизијског канала, које се налазе у изграђеној епархијској управи. „Данас је канал „Сојуз“ врло тражен духовни производ у целом нашем народу. И зато, нека би вам Бог дао разума, снаге, упорности и снаге да остварите све ове циљеве који се постављају пред нама,“ – рекао је Његова Светост обраћајући се запосленима у телевизијској компанији. Успешан развој православне телевизије у Русији не би био могућ без подршке стотине хиљада људи којима није свеједно. Буџет православног телевизијског канала „Сојуз“ се формира искључиво од добровољних прилога, што је јединствена појава у Русији. Такође, у својим градовима верници се обраћају својим кабловским оператерима с молбом да укључе телевизијски канал „Сојуз“, шире информације о нашем телевизијском каналу међу родбином и познаницима. Заједничким напорима у Русији се гради добра, чиста, православна телевизија. Хвала вам на томе што постојимо!

Извор: https://tv-soyuz.ru/aboutchannel

Одржане пројекције документарног филма “Русија – велика тајна”: 

1. У организацији параклиса Св.Стефана на Новом Београду, 17.02.2019.
2. У организацији Храма Архангела Гаврила. У Београду, 01.03.2019.
3. У организацији Вазнесењског храма у Београду, 26.03.2019.
4. У организацији Руско-Српског блога “Вукови”, Пожаревац, 20.04.2019.
5. У организацији г. Стаменка Мијатовића у Бањалуци, 12.05.2019. .
6. У организацији Градске библиотеке у Босанској Градишки, 13.05.2019.
7. У организацији Храма Светог Саве у Београду, 27.05.2019.
8. У организацији Градске библиотеке у Приједору (БиХ), 03.06.2019. године.
9. У организацији Храма Светог Вартоломеја и Варнаве у Раковици, 05.06.2019.
10. У организацији Храма Преображења Господњег на Пашином брду у Београду, 10.06.2019.
11. У организацији Манастира Лепавине, 13.10.2019.
12. У организацији Српског културног ипросвјетног друштва “Просвјета” у Лакташима, 16.10.2019.
13. У организацији верних људи из Прилепа (Македонија), 24.11.2019.
14. У организацији Вијећа српске националне мањине у Бјеловару (Хрватска), 06.12.2019.
15. У организацији манастира Архангела Михаила на Михољској превлаци у Тивту (Црна Гора), 08.09.2020.

КОМЕНТАРИ НА ФИЛМ: 

Коментар Марије Радовановић – на вест о емитовању Филма “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА” на првој Руској Православној телевизији “ТВ Сојуз”:

“Искрене честитке још једном и радост што Ненадов филм проналази свој пут и широм наше земље, а можда и тамо где заиста припада и одакле је све потекло, а то је РУСИЈА. Додатни значај свему даје и то што је приказан баш данас, на Велики Петак и у сусрет празнику над празницима – ВАСКРСУ. Након што сам филм одгледала 3.пут, овог пута на руској телевизији, схватила сам да он осим што никога не оставља равнодушним, после сваког гледања пружа и неке нове утиске и доживљаје, што ни данас није изостало. Надам се да ће Ненадов филм тек стићи до многих гледалаца и њихових срца. Надам се да ће оне који прате Ненадов рад, онускоро поново обрадовати новим, занимљивим и душекорисним пројектом. Велики поздрав и свако добро од Господа”. Аутор: Марија Радовановућ.

Коментар сликарке Марије Топаловић на филм “РУСИЈА -ВЕЛИКА ТАЈНА”:

“Мој пријатељ, Ненад Бадовинац је кроз своје путовање Русијом забележио многе важне детаље са Светих места у којима је православна духовност оставила неизбрисив историјски траг. Неизмерним трудом, Ненад је написао путопис и режирао филм под називом РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА. Ових дана сам имала прилику да га погледам. Ненадово лично искуство пуно је искреног осећања о светињама које је посетио, али и о царској породици Романов коју је на мистичан начин доживео у Русији. За 55 минута колико филм траје, успео је да нам приближи велику љубав према Руском народу, љубав према Светој царској породици Романов и многим Руским светим мученицима који су страдали за веру. Филм је богат видео прилозима и фотографијама које појачавају утисак Ненадовог путописа. Све то прат наратив, којим нам Ненад говори о чињеницама који су важни за путовање човекове душе ка вечности. Искрено се надам да ће филм након приказивања на Првој Руској Православној телевизији “ТВ-Сојуз”, бити приказан и на осталим Руским и домаћим ТВ каналима”. Аутор: Марија Топаловић.

Ненад Бадовинац,
Април, 2019.

Поделите са пријатељима...