С лева: аутор текста, игуман отац Серафим и брат Владимир испред храма у манастиру Меркшинац.

Око сат и по вожње требало ми је да из Београда дођем до села Памбуковица, до многима непознатог манастира Меркшинца. Пре посете овоj светињи задао сам си посебан задатак, хтео сам да по благослову игумана, оца Серафима снимим аудио прилог са Свете Литургије коју ће појати прости, духом кротки, али срцем јаки хришћани. Присуствовао сам многим Литургијама и чуо сам тада гласове многих појаца који су певали за певницом. Њихово молитвено појање одлазило је право пред Престо Божији, јер они знају да се Литургија не поје гласом, већ је потребно певати је срцем.

Правила појања научио сам код академика, проф. др Димитрија Стефановића током многих проби хора при Српској академији науке и уметности у Београду. Уважени професор Стефановић знао је често подсећати хористе на важност молитвености при појању. Током проби хористи су били често занесени изузетном стручности свог певања, и тада би заборављали на потребну молитвеност певања.

Госпођа Ружманка за певницом.

Када сам чуо молитвени глас госпође Ружманке, сетио сам се тада професорових речи. Њено појање сам снимио, а када сам је слушао, суштински сам схватио речи професора Стефановића, када је захтевао од певача молитву из срца. Послушајте Свету Литургију коју је у манастиру Меркшинац служио отац Сергије, а за певницом била је госпођа Ружманка. Њено просто појање, препуно молитвености снимио сам по благослову игумана манастира, оца Серафима.

Кликните и послушајте појање госпође Ружманке током Свете Литургије у манастиру Меркшинац:

Након Свете Литургије у манастирској трпезарији били смо послужени кафом и осталим послужењем. Тада је госпођа Ружманка на молбу оца Серафима свим присутнима отпевала песму по свом избору. Подсетила нас је на песме које ретко слушамо, и на певаче који имају урођен дар певања. Подсетила нас је на певаче који песме певају из дубине просте душе, чији глас излази из простог, Богу милог срца.

Кликните и послушајте појање госпође Ружманке Ђуровић:

У манастиру Меркшинац,
Ненад Бадовинац,
Октобар, 2018.

Поделите са пријатељима...