RADIO-BLAGOVESTI-NASLOVNAИнтернет мисионарска заједница манастира Лепавина – Свакодневно имплементирамо нове мисионарске идеје користећи интернет-комуникациону технологију која нам је све доступнија.

Техничке могућности се шире и напредују и тако нам омогућују већи потенцијал мисионарског развоја. Развојем информационе и комуникационе технологије, омогућена нам је интерактивна интернет комуникација духовника са својом парохијом. Од недавно користимо израз интернет парохије. Пример такве парохије има отац Гаврило и она броји 170.000 људи. Један од мисионарских алата који у свом мирисонарском раду користи отац Гаврило је Интернет Радио Благовести. Овај алат је до сада доживео неколико иновативних надоградњи. Од покретања Радио Блаоговести и благослова Митрополита Јована који је 2006. године благословио рад овог интернет алата, систем је проширио своју активност, и сада је достигао висок рејтинг слушаности. Првобитно је програм радија обухватао само једночасовни програм, једну емисију која се емитовала од 21:00 – 22:00 сата. Но са напретком технологије омогућено нам је да емитујемо 24-часовни радио програм различитим емисијама духовно-мисионарског садржаја и искључиво духовном музиком.

Средином 2015. године, покренули смо продукцију радијске емисије “ТИХИ ГЛАС”. Организација интернет радија Благовести потпуно је виртуелна, а техника емитовања је аутоматизована. Многи наши волонтери који су наратори на нашем радију живе у другим државама али користећи интернет, они без проблема обављају своје волонтерске задатке. Отац Гаврило им свакодневно шаље текстове за нарацију, заједно са одабраном духовном музиком. Наратори прочитају текст и уз стручну помоћ наше техничке службе они сами продукују емисију. Када је Митрополит Јован, 2006.г. благословио рад Интернет Радио Благовести, тада је било свега 5-6 слушалаца а и програм радија је био врло сиромашан. Но, његова порука оцу Гаврилу је била да без обзира на мали број слушалаца, он настави са овим начином мисионарења.radio-blagovesti-android-aplikacija

Данас је потпуно другачија статистика слушаности радија, а креће се око 500 слушаоца током дана. Отац Гаврило најчешће одабире и шаље нараторима текстове са лепавинске веб странице којих је у овом тренутку, (почетком 2016.) више од 8000. Да би се завршила продукција, уз текстове отац одабире и духовну музику. Када наратори сниме своју нарацију, и у посебном аудио едитору уреде своје нараторске емисије, они снимке постављају на посебан веб-панел. Отац Гаврило прати панел и преслушавајући емисије он контролише квалитету емисија и шаље техничкој служби одобрење за њено постављање у етер радија. Све емисије се касније архивирају на линк: www.manastir-lepavina.org/radioblagovesti/category/tihi-glas/ . Током уређивања радија, отац попуњава посебно формиране линкове у посебно осмишљену матрицу која се налази на интернет локацији. Након што аутоматизована серверска скрипта одради преузимање и конверзију аудио емисија оне се аутоматизовано покрећу емитовање у етер. На тај начин савремена технологија помаже оцу Гаврилу у одабиру и креирању властите продукције емисија. Користећи савремене технологије отац лако одабире распоред програма, нпр. “Емисија о развоју духовног живота младих”, емитоваће нпр. у среду у 14:00 сати, а да ће у 20:00 бити емитована емисије “Тихи глас”.

Програм Интернет Радио Благовести има неколико емисија, то су: Тихи глас, Духовна читанка, Инфо мисија, Проповеди, које су разврстане у неколико категорија. Данас постоји око 600 емисија које смо направили у властитој продукцији. Сваког дана се у 12:00. 21:00 и у 24:00 сата емитује се снимка Акатиста Пресветој Богородици коју чита отац Гаврило. Да би наш у потпуности аутоматизован модел урпављања Радио Благовести имао смисла, његов програм мора бити доступан слушаоцима. Побринули смо се да наши слушаоци осим преко сајта:  www.manastir-lepavina.org/radioblagovesti/ , наш програм могу да прате и путем мобилних телефона. Израдили смо андроид апликацију која се може преузети  са Google play: https://goo.gl/sPS613

Данас је Радио Благовести један од три најслушанија радија у СПЦ и најслушанији је манастирски радио. Јединствен је по томе што је технички комплетно подржан од иновативне ICT технологију, а његово функционисање потпуно је виртуелно, готово без студијске опреме за радијско емитовање. Комплетно управљање емисијама препуштено је оцу Гаврилу, уз волонтерски организваон рад службе за продукцију и техничку подршку. Сви чланови Интернет мисионарске заједнице манастира Лепавине волонтирају на мисионарским пројектима. Серверска компонента је донирана од стране верних људи. Радио Благовести не овиси о месту емитовања, нити о доступности радијске фреквренције. Технологија нашег радија је у потпуности базирана на интернет. Ослобођени смо бриге о финансијским и просторним ресурсима. Комплетно радно окружење је вирутелно организовано. Волонтери своје задатке одрађују са љубављу и послушношћу оцу Гаврилу, и то је најважнији разлог што овај пројект траје од 2007. године и има константни раст емитованих емисија и слушалаца.REJTING-RB

Основа успешног рејтинга се очитава на рејтингу веб сајтова. На том сајту је видљиво да у тренутку писања текста Радио Благовести припада 7. место. Што се тиче статистике слушаности, у тренутку писања овог текста рејтинг је следећи: Радио Благовести 44 прикљућених интернет уређаја, Радио Светигора 50 прикључена интернет уређаја, Радио Словољубве 91 прикључен интернет уређај.

Успех рејтинга дугујемо и нашим слушаоцима који су попуњавајући електронске анкете исказали своје мишљење. На тај начин су нам помогли да продукција Радио Благовести буде још квалитетнија и приступачнија слушаоцима.

Ненад Бадовинац
Јануар, 2016.

Поделите са пријатељима...