Парохијска сала при храму Архангела Гаврила у Београду.

Филм “РУСИЈА – ВЕЛИКА ТАЈНА” је пре своје друге пројекције преведен на Руски језик уз монтирани руски титл. Место одржавања друге пројекције био је конак храма Светог Архангела Гаврила у Београду. Пројекција је одржана у петак 01.марта 2019. Након одржаног Акатиста Св. Цару Николају и царској породици, у наставку вечери био је приказан филм. То вече било је посвећено српско-руском пријатељству. Пројекцији су присуствовали гости из Москве, јереј Михаил Гусев и његова супруга Ана Гусева. На самој пројекцији било је око 50 гледалаца. Отац Михаил и Ана су са потпуном пажњом могли да прате филм с обзиром да руски титл. Након тога су остали позитивно изненађени, јер како су касније рекли, нису очекивали овакву врсту документарног путописа, која је препуна личних утисака и описа и јединствених запажања и доживљаја.

Гледаоци током пројекције филма “Русија – Велика тајна”.

Ана је рекла да ће се Русима посебно свидети документарни филм, јер Русима недостаје овакав приступ путописној форми који што је Ана приметила да постоји у филму “Русија – велика тајна”. Након филма отац Јован ми је дао реч да се обратим присутнима са неколико речи. Причао сам о моментима како је филм настао, али и чудесном првој пројекцији која је одржана на дан убиства Великог кнеза Сергеја Александровича, супруга Свете Јелисавете. Тада сам приметио да је ова пројекција одржана у просторији у којој је се налази велика фреска Свете Тројице, која у филму има посебну важност, јер филм завршава посетом Тетраковској галеријом и поклоњењем испред чувене Рубљове иконе Свете Тројице.

Заинтересовани који су чули најаву на радио Словољубве и дошли су да погледају филм, тако да је сала била попуњена до последњег места. Након завршетка пројекције прилазили су ми заинтересовани и честитали на мом ауторском раду, али један од посебних коментара био је следећег дана који ми је послала Марија:

“Ненаде, хтела бих да коментаришем филм. Ових дана се често сетим призора из филма и тада помишљам како бих волела погледати филм поново и можда чак на папир извући све корисне информације, као неке тезе по сегментима од којих се филм састоји. Помишљам, како бих могла да уживам затворених очију у нарацији филма. То сам и учинила накратко током пројекције сам се препустила твом гласу који ме водио, истовремено сам замишљала слике уз предивну позадинску музику. Било би ми потребно да филм погледам још неколико пута. Заиста си са филмом заинтересовао гледаоце, побудио си са описом својих доживљаја и са емоцијама његову пажњу. Све си тако лепо уклопио, да ми сада преостаје само да се питам шта је следеће. Посебно ми је остала у сећању једна твоја реченица: “Тешко је данас наћи мир у породици и мир у свету!”. Ненаде, управо тај мир који недостаје свету си ти пренео гледаоцима. Тај мир сам осећала када сам гледала филм, али и сада га осећам и верујем да ћу га још дуго времена осећати. Поздрављам те. Марија”.

Ненад Бадовинац,
Март, 2019.

Поделите са пријатељима...