Владика Шумадијски Г. Јован са учесницима семинара испред Владичанског двора у Крагујевцу.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, у парохијској сали при Саборном храму у Крагујевцу одржан је семинар на тему: “Употреба информационо – комуникационих технологија: пастирска и мисиолошка перспектива”. Семинар је одржан у понедељак, 4. марта 2019. године. Семинару је присуствовало око шездесетак свештеника који су том приликом упознати са применом интернет комуникационом технологијом у мисији цркве. Уводну реч радног дела семинара изнео је протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, професор на Православном Богословском факултету у Београду и ректор Богословије “Свети Јован Златоусти” у Крагујевцу, са темом: “Информационо друштво – кључне одлике”. Након професоровог излагања, предавање су одржалу презвитер о. Оливер Суботић и ђакон Александар Савић на тему теолошки погледи Цркве на средства савремене информaционо-комуникационе технологијe. Последње излагање одржао је Ненад Бадовинац на тему практична примена интернет технологије у мисији коју је креирао и водио Архимандрит Гаврило (Вучковић).

Током излагања говорио сам о интернет мисионарским пројектима које је осмислио и водио Архимандрит Гаврило (Вучковић). Предавање сам започео са освртом на очев модел интернет мисије који је отац Гаврило покренуо давне 1999. године и водио све до свог упокојења 2017. године. У том периоду био сам технички уредник задужен за реализацију очевих мисионарских идеја. Подсетио сам све присутне да је отац Гаврило био позван да учествује на Међународној конференцији о дигиталним медијима и православној пастирској бризи која је била одржана у Атини, у мају, 2015. године. Мисионарски успех Архимандрита Гаврила (Вучковића) презентовао сам кроз статистичке податке којима сам и бројчано приказао величину очевог рада у интернет мисији.

Причао сам о могућностима које доносе нове технолошке иновације попут вештачке интелигенције и тада сам изнео пример како се вештачка интелигенција може користити у служби православног интернет мисионарења.  Циљ мог предавања био је да присутним свештеницима кроз модел интернет мисионарења оца Гаврила (Вучковића), приближим савремену технологију и могућност њене практичне примене.

Моје излагање на семинару можете послушати на овом јутјуб линку:

По завршетку семинара био је приређен свечани ручак након којег је владика Јован позвао предаваче и госте да посете Владичански двор, капелу, салоне за госте и библиотеку. Том приликом сам у библиотеци видео многе ретке и јединствне примерке  старих књига. У салону за госте били смо послужени кафом и речима захвале које нам је упутио Владика за ангажман на семинару. Узвратили смо захвалност Владики Јовану за срдачно гостопримство које нам је приредио заједно са својим свештенством.

Комплетно предавање са семинара “Употреба информационо – комуникационих технологија: пастирска и мисиолошка перспектива” можете чути на овом линку: 

Ненад Бадовинац
Март, 2019.

Поделите са пријатељима...