У уторак, 26.03.2019. у Вазнесењскм храму у Београду је представљен филм РУСИЈА-ВЕЛИКА ТАЈНА“. Уводну реч је одржао ђакон Бошко Савић, а по пројекцији филма обратио сам се посетиоцима и захвалио им што су дошли у овако великом броју.

Филм има циљ да нам кроз 55 минута приближи велики значај свете и царске Русије. Прошле године обележили смо 100 година од мученичког страдања последњег руског цара Николаја II и његове свете породице. Имао сам могућност да управо прошле године завршим причу и да монтирам филм. Филм је преведен на Руски језик и представљен је до сада домаћој и страној публици. Желим да уверим велики руски народ да смо и ми део великог Руског царства који на неки начин живи и у нама. Одлазак у Русију није неопходан , јер и на другачији начин можемо да се уверимо да смо сегмент велике Русије. У молитви можемо свакодневно да се сетимо Свете Русије, управо као младић из Сергијеве лавре кој није описан у филму. Он, али и ми, можемо кроз молитву да се обратимо Богу за опроштај великог греха богоборне револуције.

Ово је трећа пројекција филма. Пошто сам га од срца радио, вероватно су то људи препознали и ја сам им захвалан на томе. Након завршене пројекције филма ђакон Бошко ме позвао да гостујем у храмовној трпезарији . Том приликом смо разговарали о идеји да се једна од наредних пројекција филма организује у Руској цркви у Београду, како би поштоваоци Руске цркве имали прилику да виде филм. Захвалан сам старешини Вазнесењског храма, оцу Арсенију, јер је омогућио да се одржи трећа београдска пројекција мог путописног филма о светој и царској Русији.

Овом пројекцијом филма, света и царска Русија постала је ближа гледаоцима, који су се овом приликом заинтересовали за царску породицу Романових. Посетиоци пројекције филма су доживели Царску Русију и још дуго ће размишљати о великом императору Николају II и његовој светој породици.

Ненад Бадовинац,
Март, 2019.

Поделите са пријатељима...