Након два успешна представљања филма, најављена је нова пројекција која треба да се одржи у уторак, 26.03.2019. са почетком у 18:00 часова, у Вазнесењском храму у Београду. Филм “Русија – велика тајна. Репортажа из свете и царске Русије” је путописни филм којим сам желео да своје искуство упознавања свете Русије поделим са читаоцима блога Записи и репортаже и са гледаоцима филма. Схватио сам да је тешко писати романе, у којима бих морао да смишљам доживљаје, јер пуно је лакше писати о истинитим искуствима са путовања и на тај начин сведочити о ономе што доживим на својим истраживачким путовањима. Путописна прича настала је на темељу утисака која су на мене оставила света места у Русији и доживљај царске породице Романових која је у Русији итекако присутна.

За православне хришћне Византијски Рим је био симбол државности. У току хиљадугодишње историје, они су себе називали Ромеји, то јест Римљани. Када је 1453. године пао Константинопољ, тада Други Рим, ромејска идеја ипак није престајала да постоји. Ромејско царство је свог наследника видело у далекој Русији. Године 1492. у Москви се састао сабор, а кнез Иван Трећи прослављен је као господар целе Русије, нови цар Константин, цар новог Консантинопоља – Москве. Од тада су Руси своју монахријску власт сматрали наследницом васељенског Цариграда. У својим писмима великом кнезу Василију Ивановичу, старац Псковско-Елазаровског манастира, Филотеј, рекао је ту мисао овако: “Сва хришћанска царства окончаше се, и савраше се у једно царство господара нашег, по књигама пророчким, тј. у руско царстцо: јер два Рима падоше, трећи стоји, а четвртог неће ни бити“. Из књиге: “Цар је победио”, ВДС, Београд, 2017.

Можете замислити које све лепоте и предивна постојања су ми се отворила приликом мојих посета Светој Русији. Имао сам тада могућност да доживим величину Царске Русије која као да и даље постоји. У филму је показано како Царска Русија и даље постоји!

Са оцем Арсенијем, старешином Вазнсесењског храма и гостима. Договор око представљања филма у парохијском дому Вазнсењског храма у Београду.

Након предавања оца Арсенија, био сам позван у парохијски дом Вазнесењског храма, како би се договорили око термина представљања филма. Тада је отац Арсеније предложио да представљање филма буде у уторак 26.03.2019. године у 18:00 часова, након вечерње службе и Акатиста Светом Стефану Лазаревићу које ће бити читано поред делића светитењевих светих моштију које се налазе у Вазнесењском храму у Београду.

Ненад Бадовинац,
Март, 2019.

Поделите са пријатељима...