Veliki je izazov pisati o lepavinskoj mističnoj lepoti, no ja sam, i pored toga, neprekidno pokušavao da je tekstovima dočaram. Upravo me ta mističnost kasnije podstakla da izađem iz Lepavine i krenem na putopisna istraživanja pravoslavne duhovnosti.

S obzirom na to da je duhovni svet veći i raznovrsniji od materijalnog, svetan sam da krećem u istraživanje dubokog okeana. Od alata za snimanje imam samo pet čula kojima želim da snimim njegove neistražene tajne. Kontakt sam tražio tamo gde je duhovni svet najbliži materijalnom, na svetim mestima, u manastirima, čiji žitelji ne pričaju mnogo o duhovnosti, već žive duhovnost.

Od kada sam doživeo Bogorodicu Lepavinsku, u mom životu pojavilo se prisustvo duhovnog sveta. Prvih godina nisam imao potrebu da izlazim iz lepavinske kotline, a onda, kada sam duhovno prohodao, pružila mi se prilika da proširim svoje vidike. Upoznavanje sa pravoslavnom duhovnošću postalo mi je moguće u Srbiji, u mnoštvu manastira koje doživljavam kao centre pravoslavne duhovnosti.

Prvi deo istraživanja činila su putovanja od Lepavine do Svete Gore. Krenuo sam prema Bogorodičinom vrtu, upravo tamo otkuda je otac Gavrilo pre mnogo godina došao k nama u Lepavinu. Da bih stigao do željenog, morao sam svoje korake vrlo pažljivo da isplaniram. Zato sam se držao uputstava koje mi je moj duhovnik davao iz lepavinske kotline. Putujući i posećujući pravoslavna sveta mesta, doživeo sam meni do tada nepoznate lepote Božijeg duhovnog sveta. Krenuvši od manastira Lepavine, preko Srbije do Svete Gore i nazad, otkrio sam mnoge lepote Božije tvorevine o kojima malo ko zna.

Na mnogobrojnim putovanjima imao sam svu potrebnu podršku svojih roditelja koji su uvek bili uz mene. Pomoglo mi je veliko iskustvo i znanje, kao i pravi putevoditeljski savet arhimandrita Gavrila iz manastira Lepavine, moga duhovnog oca kao i mati Mihaile iz manastira Vavedenja u Beogradu. Uz njihovu pomoć moja putovanja su bila pravilno usmeravana. Manastiri o kojima sam pisao su mi bili pristupačni, a njihova vrata uvek otvorena.

Zahvaljujem se ocu Gavrilu, mati Mihaili iz manastira Vavedenje u Beogradu, svojim roditeljima i prijateljima, kao i svima onima koji su putovali sa mnom i na taj način bili deo moje duhovne istraživačke misije, tokom koje smo se svi zajedno, makar za jednu stepenicu, približili duhovnim lepotama Pravoslavlja.

Nenad Badovinac, 2013.

* * * *

Štampana verzija knjige biće uskoro dostupna. Molim zainteresovane da pošalju kontakt na – nenad@zapisi-reportaze.com

e-Knjiga je već sada dostupna za Vaš Kindle uređaj:  http://www.amazon.com/dp/B00D3JORV8

Поделите са пријатељима...