VSubota2015

отац Гаврило и отац Василије током изнођења Христове Плаштанице, Велики Петак – Манастир Лепавина, 2015.

Стигао сам у посету оцу Гаврилу и манастиру Лепавини много пре него што почиње богослужење на Велики Петак. Стигао сам са новом идејом, а уз њу и са необјашњивим полетом с којим бих је остварио. Био је сунчан дан са позитивним призвуком тужних песама које се на Велики Петак певају. После службе свако је имао прилику да целива Плаштаницу на Христовом гробу. Блискост свих верника није недостајала. Немудро би било рећи да се после службе изношења плаштанице појавила радост међу верницима, као она радост која се појави после сваког богослужења у манастиру Лепавина.

Следећег дана, присуствовало је на Светој Литургији много верника, осим што су присуствовали Светој Литургији, многи су дошли са намером да помогну при чишћењу храма, поспремању манастирске кухиње, чишћењу ходника и осталих делова манастирског конака. Искористио сам време за своју идеју снимања видео материјала. Хтео бих да сачувам, уредим и објавим видео прилог. Време је било сунчано, амбијент идиличан, а верници приступачни за сарадњу. Отац Гаврило је дао благослов да могу да снимам, а братија манастирска и верници који су дошли из Немачке, Загреба, Љубљане постали су део филма. Подсетио сам се пејзажне вредности околних брда, околних шума и пашњака које својом знаменитошћу стварају незабораван сусрет свим пријатељима манастира Лепавине. Сваки призор који сам снимио на посебан начин забележио је важност на мојој камери. Истовремено људи који су пролазили испред објектива трудили су се да што више ураде, поспреме и тако припреме храм и цело манастирско двориште за сутрашњи надолазећи празник над празницима, за Васкрсење Христово. У мноштву призора које је снимала моја камера одразио се храм пун вечности и пун светлосног одраза који га је освештавао на јучерашњи Велики Петак, и данас на Велику Суботу. Наш храм Лепавински заблистао је сјајем очинског благослова, али без оне уобичајене ожарене радости.

Необично је било бити у загрљају Лепавинског храма који данас дели тугу са свим Православним храмовима. У њему се може целивати Плаштаница Христова која символизује Страдање Христово. Необично је радовати се данашњем сусрету са Лепавинском светињом, јер радост ће бити потпуна тек сутрашњим даном, сутрашњим празником када прослављамо Васкрсење Христово. Ноћас очекујемо Јутарњу службу која ће променити ток збивања у Лепавинској котлини, али и у читавој васиони. Очекујемо сви са радошћу сутрашњи дан којем идемо у сусрет заједно са целокупном природом коју сам данас доживео, обишао и својом камером забележио. Обилазећи околну природу, снимао сам филм у којем ће главну улогу имати природа која са нестрпљењем очекује Васкрсење Христово. Заједно, сви заједно, и природа и братија лепавинска на челу са оцем Гаврилом, уз мноштво верника који су дошли да помогну у припремању храма, заједно испраћамо данашњи залазак сунца и чекамо прву јутарњу Васкршњу службу која ће на посебан начин означити сутрашњи празник Христовог Васкрсења.

Ненад Бадовинац,
Април, 2015.

Поделите са пријатељима...